Loading...

Capitells xinesos Ripoll - El Gran Ca-Jaume I-histocat.cat

7,966 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Nov 4, 2006

Aquí podreu contemplar uns capitells del Monestir de Santa Maria de Ripoll, on es veuren clarament uns xinesos "mandarins". La carta per al Gran Ca, reafirma la catalanitat de la descoberta i ens en dóna unes quantes pistes. Per veure'n les imatges amb més claredat:
http://www.histocat.cat/htm/xque_03.htm
___________________________

La Carta d'En Colom al Gran Ca: prova de l'origen català del viatge de descoberta

per Manel Capdevila


Al simposi de l'any passat vaig parlar del palès pas de la pólvora cap a occident per Catalunya (per molts motius que vaig detallar entre ells la gran quantitat de termes catalans al lèxic castellà de les armes fins l'extrem de que els més importants "pólvora" i "salnitre", vénen del català).

Vaig explicar també que hi ha proves documentals de que el rei en Jacme va fer servir pólvora a la conquesta de València i que al Museu la "Real Armeria de Madrid", hi ha unes armes de mà molt primitives que van ser enviades el S.XIX des de Mallorca juntament amb el famós elm del Drac, i el seu director es va limitar a dir "esto es imposible".

En acabar la meva ponència l'amic Ferran Margarit em va venir a veure ensenyant-me unes fotografies d'uns personatges fàcilment identificables com mandarins, i li vaig preguntar: Xina?, i ell em va contestar: no Ripoll...

Va continuar dient, que a la pàgina 182 del llibre d'en Garrigues "Colom català" parla de la recepció a Perpinyà, per part de Jacme I, d'una ambaixada del Gran Ca, i que el meu lligam de Catalunya amb la pólvora (que jo intuïa a través dels moros) podia explicar-se per aquesta "provada relació" de Jacme I amb Xina. En Jordi Bilbeny m'havia fet aquesta pregunta: Per què si els moros tenien la pólvora i nosaltres no, els varem poder vèncer? Les nostres armes portàtils aportades pels xinesos a partir d'aquesta ambaixada, van ser definitives contra els canons dels moros, que no servien per a defensar.

Els ambaixadors del Gran Ca al seu seguici forçosament havien de portar artesans que ens van ensenyar la fabricació i ús de la pólvora i a Catalunya es donaven uns fets importants per a que el coneixement de la pólvora caiguès en bona terra de llavor: Teníem alquimistes (Ramon Llull, Arnau de Vilanova) i teníem salnitre (coves de Collbató, conegudes des del Neolític).

Com a colofó varem passar a ser el "bressol" europeu del paper (el paper maché està directament lligat amb l'ús de la pólvora) quan Jacme I va conquerir Xàtiva -- Al Edrisi, viatge per l'Islam 1150 - El rei en Jacme va ser el primer en fer servir paper per a documents oficials a partir de la conquesta de València i valencians eren també els artesans que van establir els molins de paper per tota Europa (encara que paper ve de "papirus", el terme anglès "paper" ve directament del català).

Van ser catalans els que amb la pólvora van conquerir Múrcia, Almeria (Castell de Ferro, Roquetas), Màlaga, Sevilla (que es va conquerir per mar, quina marina tenia Fernando III?) i Melilla (Pere d'Estopinyà), molt important va ser el rol dels catalans a la conquesta de Granada i desprès de Nàpols (arquebusos) passant pel descobriment d'Amèrica i tot això a partir d'aquesta ambaixada!

Amb aquests ambaixadors xinesos identificats, la història va agafant forma, en Jordi Bilbeny fa molts anys que em diu que Marco Polo podria ser que fos valencià, el cercle es va tancant...(Ponència presentada al 5è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica 2006. Text sencer: http://www.histocat.cat/pdf/5e_manel%...)

___________________________

  • Category

  • Song

    • Photo theme: Window like
  • Artist

    • Antony Raijekov
  • Licensed to YouTube by

    • Creative Commons (on behalf of N/A); UBEM, AdRev Publishing, LatinAutor, LatinAutor - SonyATV, BMI - Broadcast Music Inc., EMI Music Publishing, and 5 Music Rights Societies

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...