Loading...

Stoomhoutzagerij Nahuis Groenlo

14,948 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on May 27, 2012

De Stoomhoutzagerij NAHUIS heeft vele jaren achtereen gedraaid, totdat er plotseling een einde aan kwam, echter ....niet voor lang. Dankzij het initiatief en het enthousiasme van vele instanties, particulieren, de familie NAHUIS en de Houthandel en Zagerij NIJENHUIS & HENDRIKSEN B.V. is de "oude stoomhoutzagerij" als een werkend museum opnieuw tot leven gekomen.

Rond 1918 werd de fabriek gemechaniseerd en kwam er een 1-cilinder liggende stoommachine.Deze stoommachine is tot 1977 in werking geweest.Deze machine is waarschijnlijk uniek gebouwd en komt uit Duitsland.

Dan staat er nog een kleine stoommachine die gekoppeld is aan een dynamo die voor het licht in de fabriek moet zorgen.Deze machine stamt ui 1882.

de stoomketel is 9 meter lang en bevat ca 15000 liter water. Dit water werd verwarmd door enkele tonnen hout per dag.het vermogen is ca 60 pk.

De houtzagerij vervaardigde allelei kapconstructies, die mn voor molens en boerderijen zeer geschikt waren.

Ook staan er allerlei machines opgesteld, die dienst deden bij de zagerij. Deze staan onder een originele droogloods.Er is ook een radmakerij aanwezig, waarmee men vroeger de wielen van de boerenwagens mee maakte.

de houtzagerij is een monument en men kan dit regelmatig bezoeken tijden de open dagen.

http://www.stoomzagerij.nl/

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...