Loading...

De chroom(aluin)kameleon

1,610 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jul 1, 2011

De naam van het metaal chroom komt van het Griekse woord khromos, dat "kleur" betekent. Chroomverbindingen kunnen diverse kleuren aanemen, zoals zal blijken uit de alhier beschreven proef.

De beginstof is chroomaluin (kaliumchroomsulfaat). Chroomaluin is een paarse, kristallijne stof. Als je het oplost in KOUD water, krijg je een grijsblauwe oplossing. Dit komt doordat het chroom(III)-ion tijdens het oplossen een complex vormt. Het ion dat verantwoordelijk is voor de grijsblauwe kleur, is het [Cr(H2O6)]3+ -ion.

In een erlenmeyer wordt een laagje chroomaluinoplossing gegoten. Aan deze chroomaluinoplossing wordt wat kaliloog (0,1M) toegevoegd. Hierdoor ontstaat het [Cr(OH)6]3- -ion dat de oplossing een groene kleur geeft.

Vervolgens wordt er een waterstofperoxideoplossing (3%) aan het mengsel toegevoegd. Nu ontstaat er een oranje kleur. Deze kleur wordt veroorzaakt door het dichromaation, [Cr2O7]2-. Het mengsel is niet helemaal helder, dit komt doordat er naast het dichromaation ook zuurstofgas ontstaat. Dit gas stijgt in heel kleine belletjes op uit de vloeistof, waardoor die troebel lijkt.

Dichromaten zijn giftig, vooral bij inademing. Ga dus niet met je neus boven de erlenmeyer hangen! Er bestaat namelijk een kleine kans op de vorming van een aerosol die onder andere dichromaationen bevat!

De inhoud van de erlenmeyer mag vanwege de giftigheid van het dichromaat dan ook niet zomaar door de gootsteen worden gespoeld, maar dient te worden afgevoerd als chemisch afval (zware metalen).

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...