Loading...

Solliciteren met een andere kleur

51,759 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on May 14, 2014

Heb je het filmpje "Hoe voelt het om te solliciteren met een andere kleur?" al gezien? Hieronder wat meer info.

Misschien ben je wat in de war, geërgerd of geshockeerd?
Het is niet onze bedoeling om iemand te kwetsen of te beschuldigen met dit filmpje. We hopen wat meer begrip te krijgen voor de sollicitant met een andere herkomst, die keer op keer een opdoffer krijgt door niet ter zake doende opmerkingen en vooroordelen.

In de echte wereld is het inderdaad net omgekeerd en allesbehalve grappig. Mensen van etnisch-culturele minderheden botsen regelmatig op vooroordelen als ze solliciteren voor een job. Misschien niet even openlijk, vaak ook onbewust. Meestal worden ze zelfs niet uitgenodigd voor een gesprek. De sollicitant wordt niet meer gezien als een individu maar als lid van een groep waar allerlei negatieve kenmerken aan vast hangen. Deze veralgemening van vooroordelen gecombineerd met een machtspositie van de "autochtonen" leidt tot racisme en discriminatie. Met alle gevolgen van dien.
Op www.jobdiscriminatie.be vind je er alles over en wat je daartegen kan doen (klik op "ik steun"). Kijk ook es naar de verkiezingsbeloftes van de politieke partijen als antwoord op onze eisen.

Uit ons persbericht (14 mei 2014)

Hoe voelt het om te solliciteren met een andere kleur?
Tijdens een verkiezingscampagne is dit geen onbelangrijke vraag. Een grappig en tegelijk provocerend filmpje van Bert Gabriëls en Hand in Hand klaagt racisme en discriminatie aan.

De originele aanpak nodigt de kijker uit om op een andere wijze te kijken naar racisme en vooroordelen. Standup-comedian Bert Gabriëls schreef het scenario en speelde samen met Chokri Ben Chikha de hoofdrol. Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah leggen uit: "We beseffen dat er nog veel gedaan moet worden om discriminatie op de werkvloer weg te werken. Humor leek hiervoor een fantastische manier om een boodschap over te brengen" .
Ludo Segers, voorzitter van Hand in Hand, vult aan: 'Met dit filmpje bieden we een spiegel hoe mensen uit etnisch-culturele minderheden zich moeten voelen als ze tijdens hun zoektocht naar werk keer op keer botsen op vooroordelen. Misschien niet zo openlijk maar minstens even venijnig door allerlei niet ter zake doende opmerkingen en insinuaties."
De gevolgen zijn helaas niet grappig. De werkloosheid bij mensen met een migratieachtergrond is tot vier keer groter dan bij werkzoekenden van Vlaamse afkomst. Allerlei onderzoeken tonen keer op keer aan dat dit deels te verklaren is door racisme en discriminatie en de onderwaardering van diversiteit door werkgevers.
Ondertussen blijft een doortastend beleid achterwege.

Het filmpje is een eigen bijdrage van Hand in Hand aan een gezamenlijke campagne van heel wat middenveldorganisaties naar aanleiding van de verkiezingen. Op www.jobdiscriminatie.be staat het volledige platform én de reacties van de politieke partijen. Je kan er de campagne steunen of reageren op het filmpje.

We danken onderstaande crew voor hun vrijwillige medewerking.
Regie: Adil El Arbi en Bilall Falah (publieksprijs voor de film Broeders op het kortfilmfestival van Leuven in 2011; zie ook trailer nieuwe film Image http://www.youtube.com/watch?v=WGX47y... )
Scenario: Bert Gabriëls
Acteurs: Bert Gabriëls, Chokri Ben Chikha, Masudi Numbi Telo Lorris, Mallat Nabil , Bouguerra Farah, Nigel Lau Kai Chung Casting: Nabil Mallat & Chafic Amraoui van Hakuna Casting, een open platform gericht op het ontwikkelen van jong artistiek talent in België.

Met dank aan Ramada Plaza Hotel voor het gratis gebruik van de locatie.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...