Loading...

STAM Gent - Edmond Sacré, portret van een stad

1,408 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Nov 10, 2011

De Gentenaar Edmond Sacré (1851 -- 1921) was een veelzijdig en productief fotograaf. Hij is vooral bekend om zijn foto's van Gent rond de vorige eeuwwisseling, maar hij fotografeerde nog veel meer. In het STAM maakt u voor het eerst kennis met zijn ruimere oeuvre.

Aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw onderging Gent een grondige transformatie. In de stadskern werden huizenblokken gesloopt om nieuwe pleinen te creëren en de historische monumenten vrij te maken. Er werden verbindingswegen aangelegd tussen het toenmalige zuidstation en het centrum. De hele stad zag eruit als één bouwwerf. Ook de stadsrand veranderde ingrijpend en verloor zijn landelijk karakter.

In die tijd was de fotografie een nog relatief jong medium. Voor het eerst konden veranderingen in een stad uitvoerig gedocumenteerd worden. De foto's van Edmond Sacré tonen het stadscentrum en de monumenten in Gent voor, tijdens en na de grote sloop-, bouw- en restauratiewerken.

Daarnaast bracht Sacré de meest uiteenlopende zaken in beeld: hij maakte portretten van Gentenaars, groepsfoto's van verenigingen en evenementen, fotografeerde fabrieken, de haven, landschappen ...

De tentoonstelling in het STAM biedt voor het eerst een overzicht van het werk van Edmond Sacré. Centraal staan zijn blik en zijn keuzes als fotograaf. Wat fotografeerde hij wel en wat niet? Hoe bracht hij dit in beeld? En hoe kleurt dit onze blik op het verleden? Ontdek een stad in grondige verandering en volg de veelzijdige blik van een getalenteerd fotograaf.

Curator van deze tentoonstelling is Dirk Lauwaert.

http://www.stamgent.be/nl/activiteite...

STAM i.s.m. UGent vakgroep Architectuur en Stedenbouw (Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur), Universiteitsbibliotheek Gent, De Zwarte Doos - Stadsarchief Gent, Efemera vzw

animatie: http://www.geertjan.be
sounddesign: http://www.temple.be

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...