Loading...

Q-koorts op geitenbedrijf in Elim

263 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 19, 2012

ELIM - Er is Q-koorts geconstateerd op een melkgeitenbedrijf in Elim. Het gaat om een geitenbedrijf met 440 dieren aan de Brandligtswijk in het dorp. De geiten op het bedrijf hoeven niet geruimd te worden.

Het is het eerste bedrijf in Nederland waar Q-koorts wordt vastgesteld sinds de ruimingen van geiten eind 2009, begin 2010. De Q-koortsbacterie werd aangetroffen bij een reguliere controle van de tankmelk. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet verder onderzoek naar de bron van de besmetting. De dieren waren wel ingeënt en hoeven daarom niet afgemaakt te worden. Ze zijn door de inenting een stuk minder besmettelijk.

GGD Drenthe heeft met de medewerkers van het besmette bedrijf de gezondheidsrisico's besproken. Ook heeft de GGD de huisartsen in de omgeving gevraagd bij hun patiënten alert te zijn op symptomen van de Q-koorts. Het risico voor de omwonenden in de omgeving van het bedrijf om Q-koorts op te lopen is zeer klein.

In 2010 werden in Drenthe vier geitenbedrijven getroffen door de Q-koorts. De bacterie die de ziekte veroorzaakt komt vrij bij de geboorte van schapen en geiten en miskramen en is gevaarlijk voor mensen. Er zijn toen ruim 2500 geiten afgemaakt.

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...