Loading...

Het paralympische leven van speerwerper Ronald Hertog

3,008 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Mar 30, 2012

Het eerste deel in een drieluik over paralympisch speerwerper Ronald Hertog. Hierin vertelt hij over het ongeluk dat hem een been kostte en hoeveel (positieve) invloed dit heeft gehad op zijn leven.

Ronald heeft enige tijd nodig gehad om zich aan te passen aan zijn leven met een been minder, maar voelt dit niet direct als een verlies. Hij zou waarschijnlijk zelfs zijn been niet terug willen.

Als jonge korfballer raakte Ronald betrokken bij een auto-ongeluk, waarbij zijn been bekneld raakte en uiteindelijk geamputeerd moest worden.

Elke keer dat hij naar Papendal rijdt om te gaan trainen, komt hij langs de plek van het ongeluk. Na drie dagen in coma te hebben gelegen, werd hij wakker zonder been. Pas toen hij in de spiegel keek, zag hij dat het beeld van een gezonde jongen met twee benen niet meer klopte. Toen schrok hij en dacht hij: "jezus, ik ben gehandicapt."

De stomp is nog ontzettend gevoelig, maar het kan ook gebeuren dat je opstaat uit bed en dat je plotseling op de grond ligt, omdat je vergeten bent dat je maar één been hebt.

Na looptrainingen kwam hij in het atletiekwereldje terecht. Vooral speerwerpen ging goed, hij verbeterde in zijn eerste wedstrijd direct het Nederlands record met 4 meter.

In dat wereldje wilde hij blijven, hij wil naar de Spelen. Over vier jaar is hij langer gehandicapt dan dat hij valide is geweest. Reden voor een feestje?

Hij heeft de mooiste baan ter wereld, kan zichzelf onderhouden; waarom zou hij klagen...?

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...