Loading...

Ivan Djokovic intervju mpg Output 1

312 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 13, 2016

super-info.rs

13.09.2016.

Intervju: Ivan Đoković

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković prisustvovao je regionalnom okruglom stolu "Javno - privatni dijalog za bolji poslovni ambijent", koji je u Velikoj većnici Gradske kuće organizovala Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Grad Subotica. O neophodnosti uspostavljanja ovakvog dijaloga pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković kaže da se njegovim uspostavljanjem, "kroz jedan kontinuiran i objektivan dijalog, dolazi do izvesnih sintetičkih zaključaka o tome - šta je to neophodno raditi, kojim merama podsticati, usmeravati poslovno okruženje, jačati aktere u poslovnom okruženju, kako bi se podizao kvalitet ukupnog privređivanja."

- Takođe, na republičkom nivou koji je dakle, zakonodavni nivo koji kreira pravne institucije, pravne oblike kroz koje se reguliše to okruženje, neophodno je da on uvek osluškuje, ne samo stručnu i akademsku javnost i privrednike, nego i niže nivoe vlasti kako bi se videlo gde su one manjkavosti u zakonodavnom okviru koje negativno utiču na to poslovno okruženje. Kroz dalju izgradnju normativnog sistema i kroz njegovo restrukturiranje, izmenu tih propisa, da se dođe do usavršavanja modela koji je trebao da se isprojektuje putem tih zakonskih propisa.

Učestvovali ste na VII Evropskom samitu regiona i gradova u Bratislavi. Šta biste konkretno izdvojili kao posebno značajno za vreme dvodnevnog boravka u Slovačkoj?
Da li ste imali priliku razgovarati o konkretizovanju saradnje sa Bratislavskim Samoupravnim regionom sa kojim Pokrajina ima potpisan Sporazum o saradnji?

- Neki moj opšti zaključak je da je glavni osvrt bio upravo na onom, o čemu smo danas pričali, dakle o boljoj komunikaciji privrede i regiona. I oni se nalaze u jednoj ekonomskoj, ali i institucionalnoj krizi zbog Bregzita i potrebno je da kroz dijaloge privrede, regiona, lokalnih samouprava, pronađu nove modele koji će nadomestiti, nedostatak i beg određenih sredstava i poskupljenja izazvanih reputacionim rizikom izazvanim nakon Bregzita. Tako da bih rekao da je zaključak bio na potenciranju pronalaženja novih modela finansiranja, ne samo lokalne samouprave, nego i privrede. Što se tiče saradnje sa Bratislavaskim samoupravnim regionom, mi imamo potpisanih ukupno pet sporazuma i sa drugim regionima. Uspostavili smo kvalitetnu saradnju, takođe i sa ambasadom Republike Slovačke u Srbiji. Jedan od prvih koraka bio je naš predlog da Slovačka bude zemlja partner na Privrednom sajmu u Novom Sadu na proleće. Čekamo njihov zvaničan odgovor. Za sada su pozitivne indicije da će se Slovačka odazvati ovom pozivu i da će podržati našu najveću sajamsku manifestaciju u zemlji.

U Skupštini Grada Novog Sada nedavno ste predstavili program, čiji je cilj povezivanje privatnog sektora sa naučno - istraživačkim organizacijama, u radu na zajedničkim inovativnim projektima. Koji su konkretni planovi, ciljevi i benefiti ovog programa?

- Inovacioni fond koji je bio organizator i moderator tog skupa, izdvojio je oko 3 miliona evra sredstava za velike projekte koji su u sferi inovativnosti, inovacionih tehnologija u privređivanju i inovativnih proizvoda. Mi nemamo mnogo firmi koje bi mogle da se uklope u taj program, odnosno program tih finansijskih gabarita, ali je sigurno da je IT industrija, inovaciona industrija, jedna od najrazvijenijih u Vojvodini, iako to nije dovoljno prepoznato i promovisano u javnosti. Imamo IT klaster na nivou Novog Sada koji je zaista toliko reprezentativan, da svojim kapacitetima nadmašuje i beogradski IT sektor i sektore informacionih tehnologija u okruženju. Mi smo kroz ovaj program promovisali naš stav o potrebi saradnje između nauke i privrede, odnosno komercijalizaciji nauke. Nekako smo došli do zaključka da je upravo Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, taj koji treba da se osvrne i da upotpuni, ili podrži ovu sferu što se tiče nauke, istraživanja i naučnog rada. Ali, postoji jedna granica, gde to prelazi u privređivanje i komercijalizaciju, a tu smo mi da to podržimo. Tako da smo mi, u svom budžetu planirali konkurse za inovacione tehologije i inovacione delatnosti, i klaster industriju. Nismo još opredelili tačan iznos sredstava, ali ćemo to u narednoj godini podržavati, kao što to na republičkom nivou radi Inovacioni fond i Ministarstvo privrede.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...