Loading...

Skriving i yrkesfag: Bygg

2,478 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Mar 6, 2012

Denne filmen viser et samarbeidsprosjekt på Verdal videregående skole om skriving på yrkesfag. Bakgrunnen for prosjektet er at yrkesfaglærere på skolen ønsket å samarbeide med norsklærerne om elevenes skriving. Det er enighet blant elever og lærere om at skriveferdighet er viktig for å lykkes i skole og arbeidsliv. «Skriv det må´n jo uansett», sier en av elevene i filmen. Likevel er det til dels dårlig motivasjon for «norsk» blant en del yrkesfagelever. I filmen følger vi det innledende planleggingsmøtet der de involverte yrkesfaglærerne og norsklærerne drøfter hvilke skriveoppgaver de kan samarbeide om i de ulike yrkesfagene.

Elevene i byggfag har en lærer som selv er en skriveglad person. Denne byggfaglæreren velger å gjennomføre skriveprosjektet sitt uten hjelp av norsklærer denne gangen. Elevene bygger dokkestuer som skal selges, og nå samarbeider de om å lage en presentasjonsbrosjyre som de skal gi til kundene. Her ligger det en sterk motivasjon for å få til et fint produkt. Elevene er dessuten selv med på å bestemme hva innholdet i brosjyren bør være og hvordan den skal se ut. Brosjyren må være lett å lese, inneholde informasjon kunden vil etterspørre, være illustrert og fin å se på og det kan ikke være skrivefeil i den.

En annen skriveaktivitet denne læreren legger vekt på er loggskriving. Loggskriving er en fast del av undervisninga i programfaget. Læreren understreker at det praktiske arbeidet og teoriundervisninga flettes inn i hverandre, og at skriving hjelper elevene til å strukturere kunnskap.

Tverrfaglig samarbeid om elevenes skriving kan gi gevinst for både yrkesfaget og norskfaget, noe som kan bidra til at elevene lykkes bedre i skolegangen sin.

Spørsmål til diskusjon:
**************************
1. På hvilken måte er tverrfaglig samarbeid om skriving en fornuftig yrkesretting?

2. Hvordan kan norsklærere og yrkesfaglærere samarbeide om skriving på deres skole? Hvilke argumenter vil du løfte fram for å sette av tid til et slikt samarbeid?

3. Hva må til for at norsk- og yrkesfaglæreren skal kunne bruke de samme elevtekstene som grunnlag for vurdering?

4. Hvordan kan skoleledelsen praktisk legge til rette for et skrivesamarbeid mellom norsklærer og yrkesfaglærer?

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...