Loading...

Blauw oplichtend schuim

4,283 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 6, 2010

Attentie: Deze proef mag alleen in een deugdelijke zuurkast worden uitgevoerd!!!

In een hoog cilinderglas wordt een oplossing van luminol in 0,1M natronloog geschonken. Daarna wordt er 50 ml waterstofperoxide-oplossing (6%) aan het geheel toegevoegd. Deze chemicaliën moeten even de tijd krijgen om op elkaar in te werken. Luminol lost niet op in water, maar wel in een basisch milieu (zoals natronloog). Het mengsel is gebruiksklaar als er aan de wand van het cilinderglas kleine (zuurstof)belletjes zichtbaar zijn.

Ondertussen wordt in een bekerglas wat Glorix vermengd met water. Behalve natriumhypochloriet (het werkzame bestanddeel van bleekwater) bevat Glorix ook veel zeep. En da's mooi, want hierdoor gaat de boel lekker schuimen.

Het verdunde bleekwater wordt nu van enige hoogte in het cilinderglas gegoten, hierdoor ontstaat lekker veel schuim. Het waterstofperoxide zorgt tijdens de ontstane reactie voor veel zuurstof, in combinatie met zeep zorgt dat voor nóg meer schuim. Af en toe licht het schuim blauw op, dit komt doordat het luminol tijdens zijn reactie met zuurstof een zwak blauwachtig licht afgeeft. Waterstofperoxide alleen is niet sterk genoeg om deze reactie op gang te brengen, met bleekwater lukt dat wél.

Bij deze reactie kan ook wat chloorgas vrijkomen, goed ventileren dus (zuurkast)!

Als luminol reageert met zuurstof, komt er energie in de vorm van blauw licht vrij. Dit verschijnsel wordt chemoluminescentie genoemd.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...