Loading...

nieuwpoort kindervreugde

4,517 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jul 15, 2009

Barkentijn (1986)
1868-heden

Op 5 juli 1950 openden de Socialistische Vooruitziende Vrouwen - Federatie West-Vlaanderen hun home Kindervreugde. Het home was het voormalig zomerverblijf van Benjamin Crombez (zie ook Villa scolaire Benjamin Crombez te Westende) en werd na zijn dood in 1902, eigendom van zijn neef Henri Crombez. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het huis vernield. In 1923 werd de villa herbouwd, naar de plannen van architect L. David, in Normandische cottagestijl, een stijl voor burgerlijke vakantiewoningen die overgewaaid was uit de Franse badplaats Deauville. Tijdens de bezetting was Villa Crombez een deel van de Atlantikwall, de verdedigingslinie van de Duitsers. Van mei 1945 tot november 1946 nam het Belgisch leger de villa in gebruik als kazerne voor de Ontmijningsdienst. In 1947 werd het een tehuis voor oorlogswezen: Aide aux Enfants de la Patrie (zie uitleg over AEP bij Excelsior in St.-Idesbald)
In december 1949 kocht de vzw Kindervreugde Villa Crombez aan voor 3,5 miljoen Belgische franken. Hetzelfde jaar nog werd de serre gesloopt en in 1957 vervangen door een bijgebouw.
Aanvankelijk stond Kindervreugde enkel in de maanden juli en augustus open voor de kindervakanties, later werden ook in de paasvakanties kolonies georganiseerd. Reeds vanaf 1954 kreeg het gebouw een multifunctionele invulling: gepensioneerden, diverse organisaties, scholen en gezinnen kunnen er nog steeds het hele jaar door terecht. Vanaf 1965 waren ook personen met een beperking welkom.
De vakantiekolonies waren aanvankelijk gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar. In 1954 werd dit uitgebreid tot 14 jaar en momenteel kunnen kinderen er logeren vanaf 5 jaar tot 15 jaar.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...