Loading...

Yamaha GT2 key action failure 2 Tim Söderström imitation of Per-Erik Hallin playing Step By Step

1,238 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Dec 14, 2011

Think twice before you buy this digital grand piano from Yamaha. The same key action failure applies to the new release of AvantGrand N1, N2 & N3.

Den populära digialflygeln Yamaha GT2 som används i bland annat programmet "Så ska det låta" har allvarliga problem med repetitioner av samma tangent. Gäller även för de nya digitala modellerna AvantGrand N1-N3.

Problemet upptäcktes när jag spelade en mycket kort svag ton åtföljd av ett starkare ackord. Jag har nu kommit fram till att problemet beror på följande:
När den första svaga tonen spelas, är anslaget så kraftlöst att hammaren knappt har kraft att ta sig hela vägen upp till "strängen". Det innebär samtidigt att hammaren även accelererar mycket långsammare upp till "strängen". Eftersom anslaget är så svagt att hammaren knappt nuddar "strängen", får inte hammaren heller hjälp att studsa tillbaka från "strängen". Det medför att när samma ton spelas igen, har inte hammaren hunnit ned, varvid anslaget blir både utan ljud och tyngd från hammaren som inte finns där.

I detta klipp ljuder inte tonen g i slutackordet, eftersom den föregåtts av ett kort och svag ton av g. Det märkliga är att även Bb inte ljuder, som inte repeterats. Detta är ett mysterium som jag bara kan framkalla med tur, till skillnad från problemen med repetitionerna som visas av att tonen g inte ljuder. Om mysteriet med Bb också är ett problem som AvantGrand N1, N2 & N3 har, vet jag inte.

Yamaha säger att jag är den enda som klagat på problemet, varvid de inte verkar ta detta problem på allvar. Ärendet behandlas nu av allmänna reklamationsnämnden. Musikbutiken 4Sound som är motparten säger "Vi anser att flygeln klarar upprepningar på ett acceptabelt sätt och att det fel som Tim Söderström anser sig ha hittat på GT-2 Flygeln är något som man måste provocera fram.".

Skriv gärna en rad om vad ni tycker. För min del har jag aldrig varit med om klaverinstrument som har haft problem med repetitioner oavsett prisklass, varvid 4Sounds uppfattning om att det ska finnas en acceptansnivå för repetitioner låter helt absurt för mig. Men så är de ju också säljare och inte pianister...

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...