Upload

Loading...

The Honolulu Queens - Wailana AKA Het Ruisende Water of beter The Silver Sea 78 rpm -1941

1,814 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Jul 17, 2010

Hawaiiian muziek in Nederland. Geregeld kwam je als vinyl verzamelaar 20 jaar geleden op markten en braderieën nog wel National Ukeleles, en minder Vox Humana Steel-gitaartjes, tegen.
Stille restanten van de Hawaiian Hausse van 1945 tot 1950,
De Kilima Hawaiians waren de bekendste groep en honderden imitatoren volgden hen op. De echte muzikanten van de Hawaiian muziek, volgens mij dan , waren natuurlijk niet deze suikerzoete Nederlanders, nee het waren Rudi Wiarata, en George Fretes, maar dat zult u van mij natuurlijk wel hebben verwacht !

Hier The Honolulu Queens op 78er uit 1941 op het Nederlands Kristal label.
Zij waren de eersten die in Nederland een opname maakte in deze stijl.
De band bestond uit de drie indische zusjes Opontoweil. Mooie meiden ook nog, vandaar dat vader de meiden als Chaperone / Manager ondersteunde.
Van de nieuwe bazen in het land mochten er geen engelstalige platen worden gemaakt. Hier toch een compromis, Engelse gezongen, maar een Nederlandse titel nl The Silver Sea wordt Ruischend Water.
Niet veel geluk gehad, vader overleed in 1942 en in 1946 werd de laatste plaat opgenomen. In dat jaar overleed Elly, de echte muzikant op "hawaiian gitaar" van het stel, aan hersen tumor..
Ze missen daarmee de slag na 1945.
De Hawaiian hausse onstond in Indonesie vanwege de blijkbaar makkelijkere toegang die men in de Zuidzee had tot de Amerikaanse Muziek cultuur.
Bij het ontstaan van de indische Rock'n'roll een directe opvolger van deze stijl, deed de volgende generatie hetzelfde, maar dan met de nieuwe Rockn'Roll geluiden uit de USA.

De Hawaiian muziek werd in de eerste decenia van de 19e eeuw een rage onder invloed van de gitarist uit Hawaii Joseph Kekuku.
Het jankende "Slack Key" slide geluid van Joseph op een laptop gitaar had weer een grote invloed op de eerste Blues "Slide gitaar" gitaristen die het kopieerden en zich "eigen" maakten rond 1900.

Zie voor verdere info de boeken "Haring en Hawaii" Lutgard Mutsears de algemene geschiedenis 1925 tot 1992

Inteview met Poppy de enig nog levende Honolulu Queen maart 2010

http://www.tongtongfestival.nl/?p=1214

Mijn Catawiki


Joe

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...