Loading...

Adams Appel 08.22 Organismen naar eigen ontwerp

591 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 30, 2008

Synthetische biologie is het construeren van nieuwe micro-organismen uit kant en klare DNA-onderdelen, afkomstig uit bacteriën, planten, dieren, of zelfs helemaal zelf ontworpen. Waar biotechnologen tot voor kort vooral bezig waren met het veranderen van eigenschappen in bestaande organismen, draait de synthetische biologie dit dus om. Wetenschappers bedenken niet bestaande organismen en zetten ze vervolgens vanaf de basis in elkaar.

De Rijksuniversiteit Groningen is dit jaar gestart met een Centrum voor Synthetische Biologie. Biologen, chemici en natuurkundigen werken samen om nieuwe biologische cellen te ontwerpen en te maken. In Adams Appel vertelt professor Oscar Kuipers ( hoogleraar Moleculaire genetica van prokaryoten) wat er allemaal mogelijk is.

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) organiseert elk jaar een competitie voor het bouwen van cellen. Een team van Groningse studenten is sinds deze zomer aan de slag met een eigen inzending voor deze competitie. Het wordt een communicatiesysteem tussen bacteriecellen, dat gebaseerd is op een wiskundig computermodel uit de jaren 70. Studenten Auke van Heel en Martijn Herber leggen uit hoe ze te werk zijn gegaan.
Meer informatie: http://www.adamsappel.nl
(CC) Rijksuniversiteit Groningen

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...