Loading...

Tudor Pana - Cantec La Masa Mare

19,589 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Jan 13, 2012

S-a nascut in 1930, in comuna Glodeanu Silistea (jud. Buzau), fiul violonistului Vasile Pana si fratele acordeonistului Iocovache Pana. In 1935 se muta cu intreaga familie in Bucuresti. In perioada 1937 - 1945 studiaza in paralel vioara, acordeonul si pianul, insa din 1946 canta numai la vioara. In 1949 a fost angajat prin concurs la Ansamblul "Barbu Lautaru" al Institutului de Etnografie si Folclor, iar in 1951 devine membru al Ansamblului "Ciocarlia".
Din 1953 devine membru al Ansamblului Tineretului cu care cucereste medalii de aur la Festivalul de Folclor Bucuresti, Welt Folklorefestival (Viena) si la Festivalul International din Helsinki, in calitate de violonist, solist sau dirijor. Cu Ansamblul Ciocarlia, in perioada 1953 - 1955 participa la doua turnee in Statele Unite si Mexic. Intre anii 1962 - 1967 are inca doua turnee in Canada Si Cuba. In perioada 1975 - 1987 canta cu pianistul Gica Radulescu la Hotel "Bulevard" (ascultat, printre altii de personalitati ca Leopold Stokovski sau Ivry Gitlis), in aceasta perioada primind si Ordinul "Meritul Cultural" si Ordinul Muncii de la Ministrul Culturii, respectiv Statul Roman.
.Intre 1987 si 1989 canta la restaurantul "Diplomat" in cadrul hotelului "Athenee Palace", iar in perioada 1989 - 2000 canta la restaurantul "Pescarus", alaturi de Petrica Pana, Mandy Pana (fiii sai) si, mai tarziu, alaturi de Georgiana Pana, Theodor Pana, Petrisor Stanciu, Bebe Stanciu si Georgian Stanciu (nepotii sai). Moare in 2005.

Stil: Desi a cochetat cu trei instrumente importante in traditia lautareasca romaneasca (vioara, acordeonul si pianul), Tudor Pana a ales, inca de la 19 ani, regina instrumentelor de solistica: vioara. Talentul sau a fost descoperit si evaluat just de marii dirijori ai vremii ca Nicu Stanescu sau Victor Predescu. Realizatorii TVR l-au remarcat si l-au promovat in emisiuni -- Traian Buhlea sau Tudor Vornicu avandu-l intre favoriti.
Totusi, Tudor Pana, a fost un violonist care mereu s-a intors in „carciuma" (chit ca vorbim de restaurantele de lux ale vremii) acolo unde putea sa cante liber, langa poate cel mai avizat ascultator al muzicii lautaresti urbane (mahala), fara alte rigori decat cele ale unei estetici proprii, cu maiestrie artistica, sinceritate si finete in exprimarea unui repertoriu variat si deosebit de bogat, avand alaturi tarafuri sau orchestre de exceptie.
Ramane ultimul mare maestru al viorii lautaresti de concert, model viu pentru cei ce au continuat pe urmele sale „vioara tiganeasca cu gulere albe": Marin Alexandru si Corneliu „Barzote" Niculescu.

Piesa de fata: inregistrare din 1975, taraful Fratii Pana;

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...