Loading...

Adams Appel 08 21: De leegloop van hoogopgeleiden

564 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 28, 2008

Van de 25.000 studenten die op dit moment op de Rijksuniversiteit Groningen studeren zal 60% na de studie vertrekken uit het noorden. En dat terwijl maar 40% van die studenten uit andere gebieden afkomstig is. Deze uittocht van hoogopgeleiden uit de noordelijke provincies wordt ook wel de "braindrain" genoemd. Een nogal negatieve term, die vooral door politici wordt gehanteerd.

Maar is die uittocht nou eigenlijk wel zo'n probleem? Hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk vindt van niet. Waarom zouden we deze mensen willen behouden, als er immers geen banen voor ze zijn? Er zijn volgens van Dijk andere problemen die veel meer aandacht verdienen. Bijvoorbeeld het aantrekken van de meer ervaren academici. Die willen vaak best (terug) naar Groningen, waar het prima wonen is, maar het is voor hen lastig om ook voor hun partner een baan te vinden.

Alexander Vink, die sinds kort in Groningen woont om voor de Gasunie te werken, weet ook nog niet of zijn vrouw hier een baan kan vinden, maar neemt toch het risico. Hij roemt de levenskwaliteit in Groningen.

Verder vertelt economisch geograaf Victor Venhorst in deze aflevering van Adams Appel welke studenten vertrekken en wat er van hen terechtkomt.

Meer informatie: http://www.adamsappel.nl
(CC) Rijksuniversiteit Groningen

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...