Loading...

Kultur på recept - når museer og plejecentre samarbejder om reminiscens

717 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 2, 2016

Reminiscens er et efterhånden velkendt begreb i ældreplejen, hvor man - f.eks. gennem genkendelige genstande - stimulerer langtidshukommelsen hos mennesker med demens til stor glæde for både dem selv og plejepersonalet.

Det ligger derfor lige for at lave et samarbejde mellem kulturhistoriske museer og pleje- og dagcentre, da museerne ofte har stor lokal viden og mange spændende genstande og miljøer,der kan anvendes til reminiscens-besøg.

I et forsøgsprojekt mellem Museum Vestsjælland og plejecentre i området – og med assistance fra studerende på sygeplejerske- og ergoterapeut-uddannelserne - har man afprøvet reminiscenskonceptet med stor succes.

Kom med på en udflugt til Holbæk Museum, når fem ældre damer, som normalt er ramt af demens i varierende grad, pludselig blomstrer op og oplever, at minderne vælder frem ved synet af en gammel arbejderlejlighed.

I det autentiske køkken, stue og soveværelse må man gerne røre ved tingene og sidde i møblerne, og selvom de besøgende til daglig måske dårligt kan huske fra dag til dag, kan de pludselig erindre begivenheder fra deres barn- og ungdom.

Kom også indenfor på Slagelse Museum, hvor man har indrettet et lokale med en gammel købmandsbutik, som har hylderne fyldt med varer fra en svunden tid. Der er også et unikt gademiljø med de gamle, næsten glemte, håndværk, som mange ældre mænd kan relatere til.

Besøget på museet synes også at kunne have en effekt på det daglige liv på plejecentret. Nogle kan måske ikke huske turen bagefter - eller har glemt alt om den tre uger senere - men plejepersonalet kan alligevel berette om mere ro og glæde, og færre frustrationer, hos beboerne i tiden efter, de har været på udflugt.


Produceret af Storyboard Productions og Hjertholm Media 2016.

www.storyboardfilm.dk
www.hmedia.dk

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...