Loading...

Rzeszow - Emlékképek a városból. /Memories - Maestro Ceyhun - romantic violin song/

592 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jul 2, 2012

Szép nyarat kívánok minden látogatómnak! A fotókat 2005. augusztusában készítettem. Köszönöm utólag is vendéglátóimnak, lengyel barátaimnak, hogy megismerhettem ezt a gyönyörű várost.
Rzeszów város Lengyelország délkeleti részén, a sandomierzi medence déli részén, vajdasági székhely. Első írásos említése Rzeszównak 1354-ben volt, amikor is Nagy Kázmér király, városi jogokat adott a településnek. 1591-ben felépült a városháza, 1600-ban elkezdték a várat építeni. 1638-ban Rzeszów a Lubomirski család tulajdona lett, és ezzel az arisztokrácia minta birtoka. 1772-ben a város osztrák fennhatóság alá került, és ezután 146 évig a Habsburg birodalomhoz tartozott. 1845-ben szabad város lett Rzeszów. 1910-ben Rzeszównak 23 ezer lakosa volt. 1918-ban Rzeszówban megkezdte működését a Polska Organizacja Wojskowa (lengyel katonai szervezet). A város dinamikus fejlődését a II. világháború vágta ketté, melynek következtében a részben megsemmisült. 1941-ben a németek gettót létesítettek a városban, mely 1943. novemberig állt fenn. A háború után Rzeszów lett az újonnan létesített rzeszówi vajdaság székhelye. A várost gyors ütemben újjáépítették. Újjáélesztési és modernizációs folyamat kezdődött. II. János Pál pápa látogatása után 1992-ben rzseszówi egyházmegye alakult. 1999-ben a város a kárpátaljai régió fővárosa lett.
A városban született és dolgozott a lengyel színház nagy kisérletezője, Jerzy Grotowski és a lengyel blues zene atyja , Tadeusz Nalepa. A Duklai hágón keresztűl a középkorban só, borostyánkő kereskedelem zajlott. A szekerek visszafelé tokaji borokat vittek. A borokat nagy pincerendszerekben tárolták a 14 -- 17. század között. Földalatti múzeumot, sétautat alakítottak ki a pincék egy részéből.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...