Loading...

Prvo stupanje optuženog pred Sud - S. Milošević (Deo 1/3) (sjednica 2) - 11 decembar. 2001.

880 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 10, 2012

Više o tome: http://www.icty.org/cases/party/738/4

Sudija Ričard Mej je 22. novembra 2001. godine potvrdio optužnicu protiv Slobodana Miloševića, koja tereti optuženog po 29 tačaka za zločine počinjene od 1992. do 1995. u Bosni i Hercegovini. Tužilac Carla Del Ponte je optužnicu, koja uključuje tačku po kojoj se optuženi tereti za genocid i saučesništvo u genocidu, podnela većima 12. novembra 2001. godine.

Prema navodima optužnice Slobodan Milošević je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio "prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba (…) sa velikih delova teritorije Republike Bosne i Hercegovine." Ovaj zločinački poduhvat je sproveden tokom niza ofanzivnih dejstava "srpskih snaga" protiv nesrpskog stanovništva.

U optužnici se navodi da je tokom preuzimanja vlasti na teritorijama unutar Bosne i Hercegovine ubijeno na hiljade bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, dok je na hiljade drugih zatvoreno u preko 50 zatočeničkih objekata u nehumanim uslovima. Mnogi drugi su prisilno premešteni i deportovani iz svojih domova. Pretpostavlja se da ukupan broj lica, proteranih ili zatočenih tokom gorepomenutog perioda prelazi 250.000.

Optužnica tereti Miloševića i za pogubljenje nekoliko hiljada muškaraca i dečaka, bosanskih Muslimana, nakon pada Srebrenice u julu 1995. Oni su pogubljeni na mestu zarobljavanja ili na drugim lokacijama na koje su prebacivani da bi bili pogubljeni.

Pre nego što je potvrdio optužnicu 22. novembra 2001. sudija Mej je precizirao da je "od tužioca tražio da dostavi dodatni materijal, te da je odgodio pregled optužnice kako bi joj dao priliku da je izmeni."

Comments are disabled for this video.

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...