Loading...

Sveta Gora na TV CBS

34,838 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 4, 2011

Manastiri na planini Atos- Dvije godine su trebale ekipi američke televizije CBS da bi dobila dozvolu za posjetu jednom od najsvetijih mjesta na svijetu, pravoslavnim manastirima na gori Atos u Grčkoj. Grupa od 20 manastira smještena je na liticama visoko iznad Egejskog mora već stoljećima. U manastirima, poznatim kolektivno kao Sveta Gora ili Vrt Majke Božije, sveštenici provode većinu vremena u molitvi i namjerno su izolovani od ostatka svijeta, "Ženama nije dozvoljen pristup planini već više od hiljadu godina", izjavio je Bob Simon, dopisnik CBS Newsa. Inače, sami uzgajaju hranu.

Sveštenici ovdje provedu decenije bez dana dodira s vanjskim svijetom",
I sam dolazak do maastira nije nimalo lagan posao. Prvo morate doći do Soluna. "Od Soluna vas čeka duga vožnje, oko tri sata na putu koji baš i nije najbolji. Onda ćete doći do mjesta u kojem možete uzeti trajekt. Jedini problem je što je voda između tog mjesta i Atosa veoma uzburkana", govori Simon. Njegov saradnik ostao je u tom mjestu čak tri dana, čekajući da se voda koliko-toliko smiri da bi mogao putovati trajektom.

Ništa se nije mijenjalo manje od Atosa

"Postoje mjesta, šume i planine koje se nisu mijenjale stotinama godina. Ali, kad je riječ o naseljenim mjestima, ne vjerujem da postoji bilo koje drugo mjesto na svijetu koje se mijenjalo manje od Atosa" rekao je Simon, prenosi CNN.

"Sveštenici jedino misle na to da očuvaju ovu planinu i manastire, jer je to najsvetije mjesto na svijetu za njih. To je mjesto gdje molitveni život jeste efektniji nego bilo gdje drugo.

Loading...

Advertisement

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...