Loading...

Trobada de gegants d'Alaró 2011

666 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Aug 27, 2011

Cabrit i Bassa: realitat o llegenda?
urant bastant de temps i per un sector del que podríem dir gent il·lustrada, es va considerar que Guillem Cabrit i Guillem Bassa eren personatges de llegenda que no varen arribar a existir mai. De fet, l'Enciclopèdia Catalana encara deixa entreveure aquesta possibilitat. Les causes per dubtar de la seva existència són dues principalment:
• La manca de dades contemporànies referents a aquests dos personatges: cap dels cronistes de l'època en fa referència. La lògica conduïa a pensar que si no es parlava d'un fet d'aquesta magnitud, senzillament era perquè no s'havia produït. Historiadors més recents suposen que en realitat es va silenciar el fet, ja que aquest hauria estat massa humiliant per al rei i hauria estat la causa de la seva excomunió.
• L'única font d'informació que fa referència a l'episodi de Cabrit i Bassa era el Breviari Maioricensis del qual, d'una banda, només en queda un exemplar i, d'altra banda, només fou vigent fins a mitjans del segle XVI, quan el concili de Trento decidí que l'únic Breviari vàlid era el romà, anul·lant tots els altres.

a qüestió sobre l'existència real de Cabrit i Bassa no pintava massa bé fins que a finals del segle XIX varen començar a sortir a la llum una sèrie de documents relacionats i relacionables amb aquests personatges:
• Un primer document es va trobar a l'Audiència de Mallorca i està datat l'any 1300. Aquest document, un plet entre Guillem i Berenguer Bassa i Joan Hom de Déu per qüestions d'un deute, menciona que Guillem i Berenguer Bassa eren fills i hereus de Guillem Bassa, condemnat a mort i confiscats llurs béns devers catorze anys abans (1286). En aquest mateix document es menciona N.Cabrit.
• Un segon document seria un capbreu de l'any 1395, mencionat per Dameto, que recull la fundació d'un benefici, l'any 1312, per part del rei Sanç. La particularitat és que aquest benefici és a la Capella de la Pietat de la Seu, on hi ha les restes de Cabrit i Bassa. La interpretació que fan els autors d'aquest fet és que Sanç recolliria, a través de son pare Jaume, la penitència que fou imposada a Alfons per aixecar l'excomunió, i que era ni més ni manco que erigir un altar i fundar un benefici per les ànimes de Cabrit i Bassa. Per mes imformació: http://www.mallorcaweb.net/cabritibas...

Loading...

Advertisement
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...