Loading...

Espressoban (1959) - magyar filmetüd

4,938 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 7, 2011

Rendező: Kardos Ferenc
Operatőr: Abonyi Antal

Rendező tanár: Máriássy Félix
Operatőr tanár: Illés György

Szereplők:
Győry Franciska
Demjén Gyöngyvér
Végvári Tamás
Sinkó László
Falvay Klári
Kézdy György
Mendelényi Vilmos
Demjén Gyöngyvér
Pécsi Ildikó
ifj. Latabár Kálmán
Tóth Judit

Kardos Ferenc 1937. december 4-én született a szlovákiai Galántán. Villamosipari technikumi érettségi után a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán a legendás Máriássy Félix-osztály tagjaként végzett. Fényes karriert jósoltak neki, de pályája baljós előjelekkel indult: ejtőernyős témájú diplomafilmjének forgatása tragédiával végződött - az ugró későn nyitotta ki ernyőjét, és filmkamerával a kezében szörnyethalt.

Egyik alapítója, majd vezetőségi tagja volt a Balázs Béla Filmstúdiónak, amelynek keretei között egymás munkáját segítették az egykori osztálytársak, Kardos Ferenc, Rózsa János, Szabó István. Kardost a francia újhullám játékossága és szellemessége vonzotta, 1965-ben Rózsa Jánossal készített Gyermekbetegségek című vígjátéka is a Zazie a metróban hatását tükrözi.

A sajátos hangvételével és ábrázolásmódjával feltűnést keltő filmet - amelybe a burleszk elemeit is beemelték - a kritika fanyalogva fogadta, ugyanakkor Cannes-ban dicséretet kapott. 1967-ben a generációs problémákkal foglalkozó Ünnepnapok című "ellen-munkásfilmje" a mannheimi filmfesztivál a legjobb első filmért járó különdíját kapta. A rendező ekkor dolgozott először a hagyományos értelemben vett színészekkel realista történetben.

Az Egy őrült éjszaka (1969), a korabeli magyar valóság ironikus és szatirikus kistükre a kulturális élet vezetőinek rosszallását váltotta ki, művét néhány elutasító kritika után elsüllyesztették. A formabontó és kísérleti jellegű Petőfi ,73 (1972) egyfajta "forradalmi passiójáték", amelyben több száz diák eleveníti meg Petőfi sorsán keresztül az 1848-as forradalmat. Bocskai korában játszódó történelmi kalandfilmje, a Hajdúk (1974) teremtette meg "a magyar westernt".

Legnagyobb szabású vállalkozása az 1983-ban készült Mennyei seregek volt. A Zrínyi Miklós életének végét, a nevezetes vadkan-epizódot feldolgozó film nem lett sikeres, a csalódott rendező ezután már csak két filmet forgatott.

A szelíd humánum hangján megszólaló Iskolakerülők (1989) egy vidéki nevelőotthonban játszódik. Az 1997-es A világ legkisebb alapítványában két olyan asszony alapít kutyamenhelyet, akiknek férje a politika áldozatául esett (alakjukat Andrássy Katinka és Rajk Júlia sorsa ihlette). Akárcsak első, utolsó filmjénél is közbeszólt a halál: a forgatás kezdete előtti napon hunyt el a főszerepre felkért Perczel Zita.

Nevéhez fűződik a Cimbora című tévés gyermekmagazin, amely az ifjúság igényes és sokoldalú nevelését és szórakoztatását tűzte célul. Forgatókönyvíróként és producerként is sikeres volt, 1992-től igazgatta a Budapest Filmstúdiót, ahol ebben az időszakban készült egyebek közt Mészáros Márta A magzat, Szász János Wittman fiúk, Janisch Attila Hosszú alkony című alkotása.

Kardos Ferenc művészi munkáját 1980-ban Balázs Béla-díjjal ismerték el, 1990-ben érdemes művészi címet kapott. 1999. március 5-én Budapesten halt meg.

 • Category

 • Song

  • Lollipop
 • Artist

  • The Chordettes
 • Album

  • Mr Sandman
 • Licensed to YouTube by

  • INgrooves, Rebeat Digital GmbH (on behalf of Imperial Music Group); Audiam (Publishing), UMPI, União Brasileira de Compositores, Warner Chappell, AMRA, LatinAutor - Warner Chappell, LatinAutor, UBEM, and 8 Music Rights Societies

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...