Loading...

Bele rode moje ravnice 27 min

23,236 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jul 2, 2015

Dokumentarno – prirodnjački film

BELE RODE MOJE RAVNICE
Kraća verzija 27 minuta

Scenario i režija: Oliver Fojkar
Direktor fotografija: Dušan Čekić
Originalan muzika: Miroslav Jovančić
Montaža: Ondrej Pavčok


Dokumentarno-prirodnjački film „Bele rode moje ravnice“ je priča o pticama koje već vekovima daju pečat Vojvodini i Panonskoj niziji uopšte. Ravnica je tradicionalno prepoznatljiva po plodnim njivama, ali i po ritovima i barama koji pružaju utočište za život belih roda. Bela roda (Ciconia ciconia) je najpoznatija ptica ravnice, a njen raspon krila doseže i do 225 santimetara. U Vojvodini se gnezdi oko 90% parova koji se gnezdi u celoj Srbiji. Prema rezultatima poslednjeg prebrojavanja broj parova belih roda na teritoriji pokrajine se kreće oko 1100 parova.

Film „Bele rode moje ravnice“ je rađen sa ljubavlju i strpljenjem tri godine (2005 – 2007). Snimanje je započeto u proleće 2005 godine, a želja nam je bila da pratimo zbivanja u dva rodina gnezda od trenutka doletanja rodinog para iz Afrike, pa do izletanja mladunaca iz gnezda i ponovne seobe na jug. Međutim, zbog loših vremenskih prilika, hladnoće i kiše, prve godine su uginuli svi mladunci u oba gnezda tako da je snimanje moralo biti nastavljeno i sledeće 2006 godine.

Moja poslednja dva filma: „Moj prijatelj štiglić“ i „Molitva za goru“ su veoma teški filmovi, sa tužnim krajem. Zbog toga mi je bila želja da novi film o rodama bude pozitivna priča o životu ovih lepih ptica. Filmom smo želeli da podržimo i projekat mladih ornitologa koji nosi naziv:„Sigurna gnezda za bele rode“. Ova akcija je usmerena ka povećanju populacije belih roda putem izgradnje sigurnih nosača za njihova gnezda i sprečavanje stradanja ovih ptica od strujnog udara na elektro stubovima.

Film je sniman u celoj Vojvodini, ali najviše oko reke Tamiš u Banatu u selima Idvor, Sakule, Neuzina, Tomaševac, Taraš, na Ribnjaku „Ečka“, i u Bačkoj u mestima Baču i Sonti, pored Dunava u specijalnim rezervatima prirode „Gornje podunavlje“ i „Koviljsko - petrovaradinski rit“. Staništa roda snimljena su i iz vazduha, motornim zmajem, a korištene su i dizalice „Elektrovojvodine“. Snimljeno je preko 100 sati radnog materijala, a finalna verzija filma traje 50 minuta. U izradi ovog dokumentarnog filma, direktno ili indirektno, bilo je uključeno oko pedeset ljudi. Svi su realizaciji filma pristupili sa velikim oduševljenjem i inspiracijom. Rode su to zaista i zaslužile. Posebno bih istakao saradnike: Dušana Čekića – direktora fotografije i snimatelja, Miroslava Jovančića – autora muzike, Ondreja Pavčoka – montažera i Marka Tucakova stručnog saradnika ornitologa.

Iz filma saznajemo da život roda nije lak, puno mladunaca strada od lošeg vremena ili elektro udara. Posebna vrednost ovog filma leži u tome što smo uspeli da zabeležimo suptilna osećanja i specifično ponašanje roda tokom parenja, nošenja jaja, rađanja, uginuća i prilikom prvog leta mladunaca. Gledajući život roda možemo povući paralelu i sa našim ljudskim načinom života, koji je takođe težak.
Siguran sam da će ovaj film dotaći dušu mnogih gledalaca, kako kod nas, tako i u svetu. Film se u suštini bavi životom, u najširem značenju te reči, životom koji nije lak i koji „mora ići dalje“.
Mr Oliver FojkarScenario i tekst: Oliver Fojkar
Direktor fotografije: Dušan Čekić
Kamera: Dušan Čekić, Oliver Fojkar
Originalna muzika, kompozitor: Miroslav Jovančić
Montaža: Ondrej Pavčok
Stručni saradnik: Marko Tucakov
Tekst čitao: Predrag Momčilović
Tonski efekti: Karolj Morvai

Producent:
AKADEMSKO DRUŠTVO ZA PROUČAVANJE I ZAŠTITU PRIRODE
Novi Sad

Koproducent:
ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE SRBIJE

Suorganizator:
DRUŠTVO ZA ZAŠTITU I PROUČAVANJE PTICA VOJVODINE

Sufinansijeri:
IZVRŠNO VEĆE AP VOJVODINE
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu
SKUPŠTINA OPŠTINA ZRENJANIN
IZVRŠNO VEĆE AP VOJVODINE
Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj

Sponzori filma:
JP «ELEKTROVOJVODINA”, LOVAČKI SAVEZ VOJVODINE
VATROGASNO ODELJENJE BAČ, ZADUŽBINA “MIHAJLO PUPIN” IDVOR
JP “VOJVODINAŠUME” ŠG Novi Sad, ŠU Kovilj

Pilot motornog zmaja: Miloš Raković
Prstenovač ptica: Milivoj Vučanović
Postprodukcija: Ondrej Pavčok, Studio Scorpion

Režija: Oliver Fojkar
Email oliver.fojkar@pzzp.rs

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...