Loading...

O inspectie 1936 de I Valjan 1982 cu Dem Radulescu, St.M. Braila, Tamara Buciuceanu, TEATRU COMEDIE

29,525 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Dec 27, 2016

O inspectie 1936 de I. Valjan 1982 cu Dem Radulescu, Stefan Mihailescu-Braila, Tamara Buciuceanu, TEATRU RADIOFONIC COMEDIE

Playlist: TEATRU RADIOFONIC COMEDIE Nikolay ( https://goo.gl/ncxU4k ).

O inspectie 1936 de I Valjan

O inspectie infatiseaza pacaleala trasa de un inspector de la centru functionarilor unei preturi si altor slujbasi, care, derutati de amabilitatea lui simulata, improvizeaza un ospat de pomina. Inspectorul intra in rol doar dupa ce indivizii, potlogari si cheflii, isi dau arama pe fata.

DISTRIBUTIA
Dem Radulescu, Stefan Mihailescu-Braila, Tamara Buciuceanu-Botez, Cornel Vulpe, Mihai Malaimare, Victoria Mierlescu, Candid Stoica, Radu Bogdan Florea.

Adaptarea radiofonica: Val Sandulescu.
Regia artistica: Dan Puican.
Regia de studio: Ion Prodan.
Regia muzicala: Nicolae Neagoe.
Regia tehnica: Vasile Manta.
Inregistrare din anul 1982.


DESPRE VALJAN

I. Valjan (pseudonim al lui Ioan Al. Vasilescu) si-a impartit existenta intre avocatura, politica si teatru. Pasiunea pentru oratorie i-a adus multe succese in tribunal – a fost unul dintre marii maestri ai barei. Apoi, pasiunea pentru o politica cinstita, inchinata intereselor nationale, l-a determinat sa nu se aplece in fata ocupantului, oricare ar fi fost acela. A fost detinut politic, condamnat la 15 ani. A rezistat numai 10 ani, in perioada 1950-1960, in conditii de detentie cumplite, la Jilava, Aiud, Ocnele Mari si Pitesti.

Mai presus de orice, pasiunea pentru teatru, a fost definitorie pentru formarea intelectuala si artistica a lui Valjan, preocuparea sa in acest domeniu fiind totala: ca spectator, ca publicist interesat de fenomenul teatral din perioada interbelica si mai ales, ca autor dramatic.Comediile sale si-au castigat inca din timpul vietii scriitorului, un loc important in peisajul dramaturgiei romanesti din prima jumatate a secolului XX, alaturi de cele semnate de Alexandru Kiritescu, George Ciprian, Tudor Musatescu sau Mihail Sebastian.

Prin 1937, Eugen Lovinescu il numea „umoristul nostru cel mai bun, cu o nota de finete in observatie”. A fost Director al Teatrului National din Bucuresti si Director General al Teatrelor.

A inaugurat teatrul la microfon cu piesa Ce stia satul, comedie intr-un act scrisa in 1912, considerata de catre acelasi Eugen Lovinescu, „poate cea mai buna comedie intr-un act din literatura noastra”.

La zece ani dupa moartea lui Valjan, in inchisoarea comunista, prin anii `70, cand piesele lui nu mai puteau fi vazute la teatru, aproape toate, au inceput sa fie jucate la teatrul radiofonic: Ce stia satul, Nodul gordian, Generatia de sacrificiu, O inspectie 1936, Norocul, Cuceritorii, Cand soarele se uita inapoi... si au putut astfel, sa ramana in constiinta publicului. O inspectie 1936 de I. Valjan
TEATRU RADIOFONIC COMEDIE Nikloay

Nikolay TEATRU RADIOFONIC YOUTUBE Channel

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...