70
 • ŽRTVE SU PREDUGO ČEKALE Play all

  Okosnicu našeg zagovaranja i medijske kampanje "Žrtve su predugo čekale" čine individualne priče civilnih stradalnika rata s porukom javnosti i odgovornima u institucijama kako obitelji ubijenih i nestalih civila, roditelji u ratu poginule djece, žrtve mina, logoraši/ice te žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja u ratu, očekuju sveobuhvatno obeštećenje s ciljem neophodnih izmjena zakonskog okvira.

  Saznaj više na www.CivilneZrtve.hr i www.documenta.hr
  This item has been hidden
 • Konzultacijski proces o Inicijativi za REKOM Play all

  Proces REKOM započeo je pokretanjem regionalne rasprave o mehanizmima za utvrđivanje i javno iznošenje činjenica o neposrednoj prošlosti, koji, pored suđenja za kaznena djela, mogu dodatno doprinjeti stvaranju sveobuhvatnog zapisa o prošlosti. Odluka o pokretanju regionalne rasprave donesena je na sastanku 10 vodećih organizacija za ljudska prava iz regije u rujnu 2005. godine u Beogradu. Sudionici sastanka podržali su suđenja za ratne zločine kao najvažniji pravni instrument za utvrđivanje individualne kaznene odgovornosti za počinjene zločine, ali su ocjenili da ona nisu dovoljna za izgradnju povijesnog zapisa o prošlosti. Fond za humanitarno pravo (Beograd), Istraživačko-dokumentacioni centar (Sarajevo) i Documenta (Zagreb), preuzeli su obavezu da u okviru civilnog društva u regiji pokrenu debatu o mehanizmima za utvrđivanje i kazivanje činjenica o prošlosti, u čijem su fokusu žrtve, koji, pored suđenja, mogu doprinjeti stvaranju potpunijeg činjeničnog zapisa o svemu što se desilo u prošlosti.

  Diskusija je otvorena u svibnju 2006. godine, na Prvom regionalnom forumu o mehanizmima za utvrđivanje činjenica o prošlosti, koji su u Sarajevu organizirali FHP, IDC i Documenta. Do kraja lipnja 2011. godine održano je 127 konzultacija, sedam regionalnih i jedan međunarodni forum za tranzicijsku pravdu. U konzultacijama je sudjelovalo 6.187 osoba iz organizacija za ljudska prava, organizacija mladih, udruženja porodica žrtava, logoraša, veterana/branitelja, zatim umjetnika, nastavnika, predstavnika crkava i vjerskih zajednica, i drugih grupa i udruženja civilnog društva iz svih država nasljednica nekadašnje SFRJ.

  Konzultacijski proces se odvijao u formi lokalnih, nacionalnih i regionalnih debata (javnih konzultacija) u manjim grupama, i rasprava u okviru foruma, sa 200 do 300 sudionika. U radu foruma sudjelovali su i predstavnici država i međunarodnih organizacija.

  Više informacija na www.documenta.hr i www.zarekom.org
  This item has been hidden
 • Usmena povijest Play all

  Osobna sjećanja na rat snimljena metodom usmene povijesti. Dio video kazivanja prikupljenih proteklih godina u Sisku, Pakracu i Osijeku.
  This item has been hidden
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...