Павел Донески
398
 • За новото лице на Елшани - Павел Донески

  885 views 3 years ago
  Отворање на манифестацијата „Илинденска вечер во Елшани“.

  Почитувани пријатели, драги гости, добравечер. Добредојдовте на првото издание на културно-забавната манифестација „Илинденска вечер во Елшани“.
  Жителите на Елшани, како и останатите гости, ќе имаат можност да бидат свидетели на една поразлична и алтернативна манифестација, во која видовте и ќе погледнете млади музички таленти, фотографии на искусни мајстори на фотографијата, културно уметничко друштво, фолк пејачи, како и гостувањето на реномираниот театар „Скрб и утеха“ на познатиот актер и режисер, Тихомир Стојановски. Со овој културно-забавен колаж, намерата ни е да го промовираме и етаблираме Елшани на туристичката и културна мапа на Македонија. Искрено се надеваме дека оваа манифестација, „Илинденска вечер во Елшани“ ќе стане дел од новото лице на Елшани, како и од новата културна програма на Општина Охрид.
  Ќе се запрашате: зошто Илинденска вечер и зошто токму во Елшани?
  Илинденска зашто Илинден е најголемиот и најсветлиот македонски празник. Во Елшани, затоа што Елшани е нераскинливо поврзано со двата Илиндена, првиот од 1903та и вториот од 1944та.
  *****************************************************************************
  И одново сме на Илинден, но денес веќе 23 години во суверена и независна Република Македонија, како остварување на сонот на нашите прадедовци. Битката на денешните Македонци треба да биде за економски силна и просперитетна Македонија, за Македонија на спортски, културни и општествени достигнувања, Македонија во која секој граѓанин ќе живее достојно и со насмевка. Почитувани пријатели, каква Македонија градиме, таква ќе ја имаме. Оваа мисла на Ченто нека ни биде водилка и во изградбата на новото Елшани, новиот Охрид и новата Македонија. Само така, вистински ќе го исполниме аманетот на нашите предци, а со тоа и ќе ги зацврстиме темелите за иднината на нашите потомци.
  Да сте живи и здрави и вечно да е Елшани!


  Елшани,
  2 август 2014 г. Show less
  Read more
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...