Upload
Magyar Nemzeti Galéria
135

Magyar Nemzeti Galéria

 • ÍGY ÉPÜLT A RIPPL-RÓNAI ÉS MAILLOL KIÁLLÍTÁS

  1,517 views 5 months ago
  Így épült a Rippl-Rónai és Maillol kiállítás

  Egyik éjjel az Oroszlános Udvarra begördült a kamion. Párizsból érkezett, 15 faládával, bennük Aristide Maillol és Rippl-Rónai József alkotásaival. A legnehezebb negyed tonnányi volt, egy bronz relief Mailloltól. A legnagyobb kuriózum pedig a tárlaton látható Rippl-Rónai fő mű, melyet 1899-ben Aristide Maillolról festett. A párizsi Musée d’Orsay gyűjteményéből érkező alkotást utoljára csaknem nyolcvan éve, 1936-ban láthatta a magyar közönség.

  A kurátor és munkatársai, a francia kurírok, a restaurátorok, a műtárgymozgató technikusok napokon keresztül építették a kiállítást. A földön mindenhol Maillol és Rippl festmények szivaccsal a falnak támasztva. Soha együtt, így kiállítása nem volt még a két művésznek, akik legendásan jó személyes kapcsolatban voltak egymással.

  Két korszakalkotó művész: egy festő és egy szobrász. Egy magyar és egy francia: Rippl-Rónai József és Aristide Maillol - egy legendás művészbarátság története képekben.  A RIPPL-RÓNAI ÉS MAILLOL – Egy művészbarátság története című kiállítás december 17-től látogatható a Magyar Nemzeti Galériában. Rippl-Rónai József legalább annyira nagy hatást gyakorolt a modern magyar művészetre, mint Aristide Maillol a modern európai szobrászatra. A kiállítás e két nagy hatású művész barátságát és kapcsolatuk művészi dokumentumait állítja középpontba.
  A kiállítás kurátora Földi Eszter, a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Gyűjteményének vezetője.

  a videót készítette: Rieger Johanna
  © ART BUBBLE MEDIA
  The film is supported by Canon Hungária Kft. Show less
  Read more
 • Uploads Play

  This item has been hidden
 • Popular uploads Play

  This item has been hidden
Sign in to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...