824

Suđenje generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću 18/06/13

  • TeVe Novine
  • 5 videos
  • 559 views
  • Last updated on Jun 19, 2013
NE rehabilitaciji
Ciklus: "FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-45."
U aktuelnom sudskom procesu za rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovića, kao i u drugim brojnim procesima za rehabilitacije kvislinga i saradnika okupatora tokom Drugog svetskog rata, postojeći Zakon o rehabilitaciji omogućava izostavljanje ili ignorisanje istorijske faktografije o kolaboraciji, izdaji i počinjenim ratnim zločinima.
Fokus ovih procesa, umesto na činjeničnom stanju o događajima tokom rata, zbog kojih je do suđenja i presuda i dolazilo, isključivo je na uslovima i postupcima tokom sudskih procesa.
Želeći da iznova obavesti ili samo podseti najširu javnost na sve ono zbog čega se sudilo saradnicima okupatora i ratnim zločincima, Inicijativa NE REHABILITACIJI priredila je u Domu omladine Beograda seriju tribina pod zajedničkim nazivom "FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-1945".
Nakon razmatranja politike i prakse četničkih zločina 1941, 1942, 1943. i 1944. godine, kao i saradnje generala Draže Mihailovića i njegovih jedinica sa Vermahtom i drugim kolaboracionističkim i kvislinškim snagama protiv NOVJ u oslobađanju Jugoslavije 1945. godine, serijal završava tribinom o suđenju generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću 1946. godine.
Na poslednjoj tribini iz ovog serijala, govorilo se o sudskom epilogu četničke politike i prakse kolaboracije i zločina od 1941. do 1945. godine, kroz komentare o političkom, vojnom i pravnom kontekstu istražnog postupka, suđenja i presude generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću.
Nezavisni istraživač i publicista Dragoslav Domitrijević Beli dao je osvrt na delovanje odmetnutih četničkih formacija u periodu od 1946. do 1948. godine, na delovanje koje je bilo sastavni deo optužbe protiv generala Mihailovića.
O faktografskom aspektu, poreklu i izboru dokumenata na osnovu kojih se odvijalo suđenje, kao i o značaju dokumenata i stenograma sa tog suđenja danas, gotovo 70 godina nakon procesa, govorio je prof. dr. Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR-a Srbije i autor knjige "Dokumenti sa suđenja Ravnogorskom pokretu, u kojoj su publikovani i kompletni stenogrami sa suđenja 1946. godine.
O pravnim aspektima sudskog procesa u svetlu tadašnjih pravnih standarda, proizašlih iz savezničkog i jugoslovenskog pravno-političkog tretmana ratnih zločina i njihovih inspiratora, govorio je advokat dr Aleksandar Sekulović.
NE rehabilitaciji
Ciklus: "FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-45."
U aktuelnom sudskom procesu za rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovića, kao i u drugim brojnim procesima za rehabilitacije kvislinga i saradnika okupa...
Play all

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...