824

FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-1945 (16/04/13)

  • TeVe Novine
  • 3 videos
  • 443 views
  • Last updated on Apr 17, 2013
Četnički zločini tokom 1942. godine

U aktuelnom sudskom procesu za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića, kao i u drugim brojnim procesima rehabilitacija saradnika okupatora tokom Drugog svetskog rata, postojeći Zakon o rehabilitaciji omogućava izostavljanje ili ignorisanje istorijske faktografije o kolaboraciji, izdaji i raznim oblicima počinjenih ratnih zločina. Fokus ovih procesa je, umesto na činjeničnom stanju o događanjima tokom rata, zbog kojih je do suđenja i presuda i dolazilo, isključivo na uslovima i postupcima tokom sudskih procesa. Želeći da iznova obavesti ili samo podseti najširu javnost na sve ono zbog čega se sudilo saradnicima okupatora i ratnim zločincima, inicijativa "NE rehabilitaciji" priređuje u Domu omladine seriju tribina pod zajedničkim naslovom "FAKTI: Istorija četničkih zlocina 1941-1945".
Na drugoj tribini održanoj 16. aprila govorilo se o četničkim zločinima i kolaboraciji tokom 1942. godine. Istoričar Antun Miletić je govorio o četničkom genocidu nad Muslimanima u Istočnoj Bosni i Sandžaku, a dr Branko Latas o saradnji četnika sa Italijanima, ustašama i Nemcima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Dr Dubravka Stojanović je govorila o četničkom pokretu u udžbenicima istorije u Srbiji danas.

Beograd, Dom omladine Beograda, 16/04/2013
Četnički zločini tokom 1942. godine

U aktuelnom sudskom procesu za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića, kao i u drugim brojnim procesima rehabilitacija saradnika okupatora tokom Drugog svetskog rata, postojeći Zakon o rehabilitaciji omogućava...
Play all

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...