824

Preispitivanje prošlosti i istorijski revizionizam

  • TeVe Novine
  • 24 videos
  • 685 views
  • Last updated on Apr 21, 2014
Sećanje na Španski građanski rat predstavlja konstitutivni deo španske, evropske i najšire svetske slobodarske baštine. Obeležavajući 75 godina od njegovog izbijanja Udruženje „Španski borci 1936 - 1939" (Asociacion Brigadistas Yugoslavos 1936 - 1939) je tokom 2011. i 2012. godine organizovalo čitav niz manifestacija, izložbi, okruglih stolova, festivala u čijem fokusu je bio prvi događaj u istoriji u kome su se direktno sukobile snage fašizma i snage otpora fašizmu i njegovo nasleđe. Finalnu aktivnost Udruženja, tim povodom, predstavlja organizacija Međunarodnog skupa preispitivanje prošlosti i istorijski revizionizam koji se u formi okruglog stola održava u Beogradu 12. i 13. oktobra 2012.
Cilj Udruženja je - da u saradnji sa Rosa Luxemburg Stiftung i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Beogradu - proširi dijalog o revizionističkim tumačenjima Španskog građanskog rata i Drugog svetskog rata na prostorima Jugoslavije i da na taj način podstakne dublje analize savremenog odnosa fašizma i antifašizma u svetu i kod nas.
Španski građanski rat i Drugi svetski rat na prostoru bivše Jugoslavije su dva događaja koji, uz sve specifičnosti, čine istorijski kontinuum. Upravo stoga oni predstavljaju referentni okvir za najširu raspravu o revizionizmu nudeći obilje raznovrsnog materijala karakterističnog za preradu prošlosti u gotovo svim evropskim zemljama. Istovremeno, rasprava o revizionizmu postaje bliža, razumljivija, korisnija za sredinu u kojoj se skup održava, zato što je empirijski jasno fokusirana na španski, odnosno jugoslovenski slučaj.
Šta više, njena posebna vrednost leži u mogućnosti otvaranja prostora za analize iskustava koja su nastala i nastaju u suočavanju sa traumatskim događajima iz, sasvim bliske prošlosti i sadašnjosti, jer protivrečnosti koje razdiru savremeni svet, nepodnošljiva nejednakost stvarnih životnih uslova i dalje su plodno tle za opstajanje i razmah ideologija i političkih praksi koji se hrane očajanjem, beznađem i nezadovoljstvom, a istorija nas uči da je od svih njih najopasniji bio i ostao fašizam.
Beograd, 12-13/10/2012
Sećanje na Španski građanski rat predstavlja konstitutivni deo španske, evropske i najšire svetske slobodarske baštine. Obeležavajući 75 godina od njegovog izbijanja Udruženje „Španski borci 1936 - 1939" (Asociacion Brigadistas Yugoslavos 193...
Play all

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...