Politikalar ve Kurallar
YouTube İçerik Üreticisi olarak; topluluğu korumak ve YouTube'un içerik üretme, paylaşma ve izleme açısından olumlu etkilere sahip bir platform olarak kalmasını sağlamak için birlikte çalışan bir topluluğun üyesisiniz. YouTube'un bu duruşunu koruması için herkesin üstleneceği bir rol var.
Politikalar ve Kurallara neden ihtiyaç duyarız?
Politikalarımız ve Kurallarımız; içerik üreticiler, izleyiciler ve reklamverenlerden oluşan topluluğumuzu güvende tutmak ve içerik üreticileri bu doğrultuda sorumluluk almaya teşvik etmek için tasarlanmıştır. Politikalarımız ve Kurallarımız YouTube'da nelere izin verilip verilmediğini belirtir ve platformdaki her tür içerik için geçerlidir.
Farklı, bilgi sahibi ve aktif bir topluluk edinmek için birçok bakış açısına yer vermenin önemli olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle içerik, davranış ve telif hakkı gibi farklı konuları kapsayan, içerik üreticiler, izleyiciler ve reklamverenler için daha güvenli bir topluluk oluşturmaya yardımcı olacak politikalar ve kurallar benimsiyoruz.
YouTube'u kullanırken içerik oluşturma, paylaşma ve bağ kurma fırsatı elde etmenizi istiyoruz. Ayrıca içerik üreticiler ve izleyicilerin güvende hissettiği bir platform oluşturmayı amaçlıyoruz.
Politikalarımız ve Kurallarımız; içerik üreticileri destekleyen, yaratıcı sahiplik haklarını koruyan ve potansiyellerinin farkına varmalarını sağlayan bir alan oluşturmak için tasarlanmıştır.
Politikalar olmadan içerik üreticilerin kanallarından para kazanmasını sağlayacak bir sistemin varlığını sürdürme imkanımız olmazdı. YouTube'da içerik yayınlayıp bu içeriklerden para kazanan tüm içerik üreticilerin, YouTube İş Ortağı Programı'nın bir üyesi olması ve Topluluk Kurallarımız ile Para Kazanma Politikalarımıza uyması gerekir.
Reklam yayınlayarak içeriklerinden para kazanmak isteyen İçerik Üreticiler, Reklamverenlere Uygun İçerik Kurallarımıza ve daha kapsamlı olan Para Kazanma Politikalarımıza uymalıdır.
Ancak, YouTube İş Ortağı Programı Kuralları'na uydukları sürece reklamları devre dışı bıraktığınız videolarda Kanal Üyelikleri ve Süper Chat gibi reklam harici para kazanma araçlarından faydalanabilirsiniz.
İçerik üretirken bilmeniz gereken politikalar nelerdir?
YouTube politikaları, içerik üreticilerin kanallarında yayınlayabileceği ve yayınlanamayacağı içerikleri belirler. Gerekli bilgileri edinmeniz için önemli alanlardan bazılarına göz atalım.
Topluluk Kuralları, YouTube'u izleyiciler, içerik üreticiler ve reklamverenler için hoşgörülü bir topluluk haline getirir. Bu kuralları ihlal eden içerikler, para kazanmaya uygun değildir ve YouTube'dan kaldırılır.
Topluluk kurallarımızı inceleyin
İçerik üreticiler için topluluk kurallarıyla ilgili ipuçları
Telif hakkı, yaratıcı ifade ürünü özgün eserleri koruyan bir tür fikri mülkiyet kanunudur.
İçerik üreticiler, yalnızca kendi ürettikleri veya kullanma izinlerinin olduğu videoları yüklemelidir. Başka bir ifadeyle, içerik üreticiler kendilerinin hazırlamadığı videoları yüklememeli veya videolarında müzik parçaları, telif hakkıyla korunan programlardan bölümler veya diğer içerik üreticiler tarafından hazırlanmış videolar gibi telif hakkı başkasına ait olan içerikleri izinsiz olarak kullanmamalıdır.
İçerik üreticiler için telif hakkıyla ilgili ipuçları
Araçlar
Size ait bir içerik, başkası tarafından izniniz olmadan kullanılıyorsa içeriğinizi hatalı kullanıma karşı korumak için YouTube'un sunduğu çeşitli araçlardan yararlanabilirsiniz.
YouTube kanalı olan herkes, telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma web formuna erişebilir. Çoğu telif hakkı sahibi için web formu, telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma isteğinde bulunmanın en hızlı ve kolay yoludur.
Copyright Match Tool, orijinal videolarınızın tamamının diğer YouTube kanallarında yeniden yüklendiği durumları tespit eder. Belirlenen eşleşmeleri YouTube Studio'da inceleyebilir, gerçekleştirmek istediğiniz işlemi (arşivleme, kaldırma isteğinde bulunma veya kanalla iletişime geçme) seçebilirsiniz.
Videonuzla eşleşen bir içerik bulmuş olmamız, bunun kesin olarak telif hakkı ihlali olduğu anlamına gelmez. Her videoyu inceleyip adil kullanım ya da benzer bir telif hakkı istisnasının geçerli olup olmadığını göz önünde bulundurmak sizin sorumluluğunuzdadır. İnceledikten sonra dilerseniz yayından kaldırma isteğinde bulunabilirsiniz.
Adil Kullanım
Adil kullanım, telif hakkıyla korunan materyalin belirli koşullar altında telif hakkı sahibinin izni olmadan yeniden kullanımına olanak tanıyan yasal bir ilkedir.
Bununla birlikte adil kullanım, her durum için özel olarak değerlendirilir ve telif hakkı sahibinin izni olmadan materyal kullanmanın uygun olduğu durumların geçerli kuralları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir.
Yorum, eleştiri, araştırma, eğitim veya haber sunma, duruma bağlı olarak ABD'de adil kullanım kapsamında değerlendirilebilir.
Telif hakkı ihtarı nedir?
Bir telif hakkı sahibi, içeriklerinin izinsiz olarak kullanıldığına dair eksiksiz ve geçerli bir yayından kaldırma bildirimiyle bize resmi yollar üzerinden başvurursa telif hakkı yasasına uymak için yüklediğiniz içeriği kaldırırız.
Videonuz telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma bildirimi sonucunda kaldırılırsa telif hakkı ihtarı alırsınız. Telif hakkı ihtarını çözüme ulaştırmanın üç yolu vardır:
Süresinin dolmasını bekleme: Telif hakkı ihtarlarının süresi 90 günün ardından dolar. İlk kez telif hakkı ihtarı aldıysanız Telif Hakkı Okulu'nu tamamlamanız gerekir.
Geri çekilmesi için istekte bulunma: Videonuzla ilgili hak talebinde bulunan kullanıcıya ulaşarak hak talebini geri çekmesini isteyebilirsiniz.
Karşı bildirimde bulunma: Videonuzun yanlışlıkla yayından kaldırıldığını veya adil kullanım kapsamına girebilecek nitelikte olduğunu düşünüyorsanız karşı bildirim gönderebilirsiniz.
Platform olarak herkese açık olma ve bu toplulukta hararetli tartışmalar ile sağlıklı fikir alışverişlerinin gerçekleşmesini sağlama taahhüdümüze bağlıyız. Ancak YouTube'da bireyleri tehdit eden veya nefret söylemi kullanan içeriklere izin verilmez. Nefret ve taciz politikalarımızın, YouTube'u herkesin hikayesini veya fikrini paylaşabileceği daha iyi bir platform haline getirerek misyonumuza katkı sağladığına inanıyoruz.
Nefret ve taciz politikalarımız, içerik üreticilerin ve siyasi yelpazenin her kanadından çok çeşitli şirket dışı sektör ve politika uzmanlarının görüşleri alınarak ve şiddet barındıran aşırılık, vatandaşlık hakları ve ifade özgürlüğü gibi konularda birçok uzmana danışılarak geliştirildi.
Topluluk Kurallarımız, doğrudan YouTube'da yanlış bilgilendirmeyi nasıl ele aldığımıza odaklanan çeşitli politikalar içerir.
Yanlış bilgilendirme politikalarını okuyun
Spam, aldatıcı uygulamalar ve dolandırıcılıkla ilgili politikaları okuyun
Çocukları ve gizliliklerini korumak YouTube'da birincil önceliğimizdir. Platformumuz ile içerik üreticilerimizin bunu yapmasına yardımcı olacak pek çok politika, ürün ve uygulama sunuyoruz.
YouTube Kids uygulamasını keşfedin
Çocukların güvenliğiyle ilgili politikalarımızı okuyun
Gözetimli deneyimler hakkında bilgi edinin
YouTube'da çocukları korumak için attığımız adımları keşfedin
Çocuklara özel
Öncelikli kitlesi çocuklar olan içerikler veya çocukları hedefleyen videolar yayınlayan içerik üreticilerden, içeriklerini "çocuklara özel" şeklinde işaretleyerek Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası (COPPA) ve diğer geçerli yasalara uymalarını istiyoruz.
İçeriğinizi doğru şekilde ayarlamamanız, YouTube'da olumsuz sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabileceğinden veya COPPA ve diğer yasalar kapsamında yasal sonuçlar doğurabileceğinden bu işlem önemlidir.
YouTube'da para kazanmaya başlamak için önce YouTube İş Ortağı Programı'na (YPP) başvurmanız ve onaylanmanız gerekir. Belirlediğimiz eşiğe ulaşan her içerik üretici YPP'ye başvurabilir. Başvurunun değerlendirilmesi için belirli niteliklere sahip olmanız gerekir.
Zaten YouTube'da para kazanan bir içerik üreticiyseniz kanalınızın tüm YouTube para kazanma politikalarına uyması gerekir. Bu politikalar YouTube'un reklamverenlere uygun içerik kuralları, Topluluk Kuralları, Hizmet Şartları, Telif Hakları ve [Google AdSense program politikaları]ndan(https://support.google.com/adsense/answer/48182?ctx=checklist){target=_blank} oluşur. Bunlar, İçerik Üreticilerin para kazanmak için kaydolması gereken YouTube İş Ortağı Programı'na dahil olan veya programa başvurmak isteyen herkes için geçerlidir.
Reklamverenlere uygun içerik kuralları
Videolarınızda reklamlardan para kazanmak mı istiyorsunuz? Bunun için içerikleriniz belirli ölçütlere uygun olmalıdır. Bunlar hangi içeriklerde reklam yayınlanabileceği, hangilerinde sınırlı reklamlar yayınlanabileceği veya hangilerinde para kazanmanın kapatılması gerektiğiyle ilgili özel kurallardır.
Politikalarımız içerik üreticinin içeriğinin tüm bölümleri (video veya canlı yayın, küçük resim, başlık, açıklama ve etiketler) için geçerlidir. Reklamlara uygun olmayabilecek içeriklere örnek olarak şiddet barındıran içerikler, yetişkinlere uygun içerikler, zararlı veya tehlikeli eylemler, nefret ve hakaret barındıran içerikler, hassas olaylar vb. verilebilir.
AdSense
AdSense programı, YouTube iş ortaklarının videolarından elde ettikleri kazançlar için ödeme alma yöntemidir. AdSense politikalarına ve YouTube Hizmet Şartları'na (tüm kullanıcıların ve içerik üreticilerin YouTube'u kullanırken kabul ettiği şartlar ve koşullar) uyun.
Topluluk Kuralları, YouTube'u izleyiciler, içerik üreticiler ve reklamverenler için hoşgörülü bir topluluk haline getirir. Bu kuralları ihlal eden içerikler, para kazanmaya uygun değildir ve YouTube'dan kaldırılır.
Topluluk kurallarımızı inceleyin
İçerik üreticiler için topluluk kurallarıyla ilgili ipuçları
Telif hakkı, yaratıcı ifade ürünü özgün eserleri koruyan bir tür fikri mülkiyet kanunudur.
İçerik üreticiler, yalnızca kendi ürettikleri veya kullanma izinlerinin olduğu videoları yüklemelidir. Başka bir ifadeyle, içerik üreticiler kendilerinin hazırlamadığı videoları yüklememeli veya videolarında müzik parçaları, telif hakkıyla korunan programlardan bölümler veya diğer içerik üreticiler tarafından hazırlanmış videolar gibi telif hakkı başkasına ait olan içerikleri izinsiz olarak kullanmamalıdır.
İçerik üreticiler için telif hakkıyla ilgili ipuçları
Araçlar
Size ait bir içerik, başkası tarafından izniniz olmadan kullanılıyorsa içeriğinizi hatalı kullanıma karşı korumak için YouTube'un sunduğu çeşitli araçlardan yararlanabilirsiniz.
YouTube kanalı olan herkes, telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma web formuna erişebilir. Çoğu telif hakkı sahibi için web formu, telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma isteğinde bulunmanın en hızlı ve kolay yoludur.
Copyright Match Tool, orijinal videolarınızın tamamının diğer YouTube kanallarında yeniden yüklendiği durumları tespit eder. Belirlenen eşleşmeleri YouTube Studio'da inceleyebilir, gerçekleştirmek istediğiniz işlemi (arşivleme, kaldırma isteğinde bulunma veya kanalla iletişime geçme) seçebilirsiniz.
Videonuzla eşleşen bir içerik bulmuş olmamız, bunun kesin olarak telif hakkı ihlali olduğu anlamına gelmez. Her videoyu inceleyip adil kullanım ya da benzer bir telif hakkı istisnasının geçerli olup olmadığını göz önünde bulundurmak sizin sorumluluğunuzdadır. İnceledikten sonra dilerseniz yayından kaldırma isteğinde bulunabilirsiniz.
Adil Kullanım
Adil kullanım, telif hakkıyla korunan materyalin belirli koşullar altında telif hakkı sahibinin izni olmadan yeniden kullanımına olanak tanıyan yasal bir ilkedir.
Bununla birlikte adil kullanım, her durum için özel olarak değerlendirilir ve telif hakkı sahibinin izni olmadan materyal kullanmanın uygun olduğu durumların geçerli kuralları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir.
Yorum, eleştiri, araştırma, eğitim veya haber sunma, duruma bağlı olarak ABD'de adil kullanım kapsamında değerlendirilebilir.
Telif hakkı ihtarı nedir?
Bir telif hakkı sahibi, içeriklerinin izinsiz olarak kullanıldığına dair eksiksiz ve geçerli bir yayından kaldırma bildirimiyle bize resmi yollar üzerinden başvurursa telif hakkı yasasına uymak için yüklediğiniz içeriği kaldırırız.
Videonuz telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma bildirimi sonucunda kaldırılırsa telif hakkı ihtarı alırsınız. Telif hakkı ihtarını çözüme ulaştırmanın üç yolu vardır:
Süresinin dolmasını bekleme: Telif hakkı ihtarlarının süresi 90 günün ardından dolar. İlk kez telif hakkı ihtarı aldıysanız Telif Hakkı Okulu'nu tamamlamanız gerekir.
Geri çekilmesi için istekte bulunma: Videonuzla ilgili hak talebinde bulunan kullanıcıya ulaşarak hak talebini geri çekmesini isteyebilirsiniz.
Karşı bildirimde bulunma: Videonuzun yanlışlıkla yayından kaldırıldığını veya adil kullanım kapsamına girebilecek nitelikte olduğunu düşünüyorsanız karşı bildirim gönderebilirsiniz.
Platform olarak herkese açık olma ve bu toplulukta hararetli tartışmalar ile sağlıklı fikir alışverişlerinin gerçekleşmesini sağlama taahhüdümüze bağlıyız. Ancak YouTube'da bireyleri tehdit eden veya nefret söylemi kullanan içeriklere izin verilmez. Nefret ve taciz politikalarımızın, YouTube'u herkesin hikayesini veya fikrini paylaşabileceği daha iyi bir platform haline getirerek misyonumuza katkı sağladığına inanıyoruz.
Nefret ve taciz politikalarımız, içerik üreticilerin ve siyasi yelpazenin her kanadından çok çeşitli şirket dışı sektör ve politika uzmanlarının görüşleri alınarak ve şiddet barındıran aşırılık, vatandaşlık hakları ve ifade özgürlüğü gibi konularda birçok uzmana danışılarak geliştirildi.
Topluluk Kurallarımız, doğrudan YouTube'da yanlış bilgilendirmeyi nasıl ele aldığımıza odaklanan çeşitli politikalar içerir.
Yanlış bilgilendirme politikalarını okuyun
Spam, aldatıcı uygulamalar ve dolandırıcılıkla ilgili politikaları okuyun
Çocukları ve gizliliklerini korumak YouTube'da birincil önceliğimizdir. Platformumuz ile içerik üreticilerimizin bunu yapmasına yardımcı olacak pek çok politika, ürün ve uygulama sunuyoruz.
YouTube Kids uygulamasını keşfedin
Çocukların güvenliğiyle ilgili politikalarımızı okuyun
Gözetimli deneyimler hakkında bilgi edinin
YouTube'da çocukları korumak için attığımız adımları keşfedin
Çocuklara özel
Öncelikli kitlesi çocuklar olan içerikler veya çocukları hedefleyen videolar yayınlayan içerik üreticilerden, içeriklerini "çocuklara özel" şeklinde işaretleyerek Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası (COPPA) ve diğer geçerli yasalara uymalarını istiyoruz.
İçeriğinizi doğru şekilde ayarlamamanız, YouTube'da olumsuz sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabileceğinden veya COPPA ve diğer yasalar kapsamında yasal sonuçlar doğurabileceğinden bu işlem önemlidir.
YouTube'da para kazanmaya başlamak için önce YouTube İş Ortağı Programı'na (YPP) başvurmanız ve onaylanmanız gerekir. Belirlediğimiz eşiğe ulaşan her içerik üretici YPP'ye başvurabilir. Başvurunun değerlendirilmesi için belirli niteliklere sahip olmanız gerekir.
Zaten YouTube'da para kazanan bir içerik üreticiyseniz kanalınızın tüm YouTube para kazanma politikalarına uyması gerekir. Bu politikalar YouTube'un reklamverenlere uygun içerik kuralları, Topluluk Kuralları, Hizmet Şartları, Telif Hakları ve [Google AdSense program politikaları]ndan(https://support.google.com/adsense/answer/48182?ctx=checklist){target=_blank} oluşur. Bunlar, İçerik Üreticilerin para kazanmak için kaydolması gereken YouTube İş Ortağı Programı'na dahil olan veya programa başvurmak isteyen herkes için geçerlidir.
Reklamverenlere uygun içerik kuralları
Videolarınızda reklamlardan para kazanmak mı istiyorsunuz? Bunun için içerikleriniz belirli ölçütlere uygun olmalıdır. Bunlar hangi içeriklerde reklam yayınlanabileceği, hangilerinde sınırlı reklamlar yayınlanabileceği veya hangilerinde para kazanmanın kapatılması gerektiğiyle ilgili özel kurallardır.
Politikalarımız içerik üreticinin içeriğinin tüm bölümleri (video veya canlı yayın, küçük resim, başlık, açıklama ve etiketler) için geçerlidir. Reklamlara uygun olmayabilecek içeriklere örnek olarak şiddet barındıran içerikler, yetişkinlere uygun içerikler, zararlı veya tehlikeli eylemler, nefret ve hakaret barındıran içerikler, hassas olaylar vb. verilebilir.
AdSense
AdSense programı, YouTube iş ortaklarının videolarından elde ettikleri kazançlar için ödeme alma yöntemidir. AdSense politikalarına ve YouTube Hizmet Şartları'na (tüm kullanıcıların ve içerik üreticilerin YouTube'u kullanırken kabul ettiği şartlar ve koşullar) uyun.