811
 • Kemencei kisvasút: mesebirodalom a Börzsönyben

  20,166 views 3 years ago
  Az ország szinte minden tájáról érkeztek régi mozdonyok, kocsik az elmúlt években Kemencére. A járműveket lelkes vasútbarátok újították fel és hozták működőképes állapotba és ők azok, akik működtetik a kisvasút mesevilágát a szlovák-magyar határ közelében.

  A kemencei állomás olyan, mint ahol minden összement volna egy kicsit. Furcsa kinézetű, zömök, vasgyúró mozdonyok, elektromos gépek, csillék, áruszállító kocsik sorakoznak a vágányokon, háttérben a Börzsöny lejtőivel és a sűrű erdővel. Innen indul a jelenleg 4 kilométer hosszú vonal, ami a településről kiérve befordul a Csarna-patak völgyébe és kanyarog az erdőben egészen a Feketevölgyig. Innen még további 3 kilométeren folytatódik a pálya, azonban ez a szakasz egyelőre romos állapotban van, mivel a hegyről lezúduló villámárvizek korábban tönkretették a kisvasút töltését. Újabban egy bordóra mázolt, „Csepel” motoros mozdony húzza a szerelvényeket, ami Zala megyéből, Pankaszról került ide. A Kisvasutak Baráti Körének tagjai felújították, kipofozták és forgalomba állították.

  Kemencén 15 km/órás sebességgel járnak a szerelvények. Ez a pályára és a járművek számára is engedélyezett maximum. A vonatok kb. 25 perc alatt kaptatnak fel, ami azért is jó, mert bőven marad idő a bámészkodásra, az erdei nézelődésre. Az utas tudja, hogy nem az Euro Starra váltott jegyet, itt nem az a lényeg, hogy minél rövidebb idő alatt minél több utast vigyenek el A-ból B-be, az utazás élményén van a hangsúly. A patak hol a jobb-, hol a baloldalon kanyarog, egy több száz méteres szakaszon pedig olyan, mintha egy természetes alagútban zötyögne a vonat. A töltés két oldalán álló fák lombkoronája ugyanis összeér a sínek felett. Évente kb. 10 ezer látogató fordul meg a kemencei kisvasúton. Vannak, akik csak a vonatozás miatt jönnek, mások felmennek a reggeli járattal, túráznak egy jót és lejönnek az utolsó vonattal, de akadnak olyanok, akik órákat töltenek el a múzeumvasút bázisán. Show less
  Read more
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
 • Recent activities Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...