Upload
1,431
 • CELLINK skriver ut mänsklig vävnad med 3D-skrivare #HemmaHos

  3,262 views 2 weeks ago
  Cellink är ett av Skandinaviens första bioprintingföretag. Bioprinting kan liknas vid 3D-printing, med den stora skillnaden att det som skrivs ut är mänsklig vävnad.

  Just nu riktar bolaget in sig på att skriva ut broskvävnad och hud som exempelvis kosmetikabolag använder för att testa nya produkter på. Huvudfokus just nu ligger mot forskningsinstitut och universitet världen över. De använder tekniken för att skriva ut olika vävnader att göra tester på. Ett exempel är en universitetsforskare som skriver ut cancertumörer att testa läkemedel på.

  Vd Erik Gatenholm lyfter fram att den långsiktiga målsättningen förstås är att kunna skriva ut hela organ som kan transplanteras, men där är inte tekniken ännu. Inom 15-20 år hoppas han att transplanteringar av 3D-printade organ ska vara vardagsmat.

  Grunden i Cellinks affärsidé är att både sälja bioskrivare och det biobläck som används som material i skrivarna. Biobläcket är ett biomaterial som blandas med mänskliga celler för att sedan användas som material i bioskrivarna.

  Cellinks biobläck fungerar inte bara med deras egna bioskrivare, enligt Erik Gatenholm så fungerar det med alla bioskrivare på marknaden och även tillsammans med ett flertal olika celltyper.

  I början hade Cellink svårt att sälja sitt biobläck då det var svårt att visa upp sin produkt utan bioskrivare, därför blev det ett naturligt steg för företaget att utveckla en egen skrivare för att kunna erbjuda kunderna en komplett plattform.

  Störst potential just nu ser Erik i skrivarna, främst eftersom det är en ny industri och ny teknologi där marknaden i sig behöver växa. I takt med att fler skrivare finns på marknaden så ser Erik att biobläcket kommer vara bolagets stora fokus.

  I en intervju med Finwire.tv berättar vd Erik Gatenholm och Gusten Danielsson om bakgrunden till teknologin, om noteringsplanerna och om framtiden för branschen.

  Disclaimer:
  Inga personer i produktionsteamet ägde aktier i bolaget vid inspelningstillfället. Se fullständig handelspolicy: http://finwiremedia.se/disc... Show less
  Read more
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
 • Popular uploads Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...