Upload

Loading icon Loading...

This video is unavailable.

5 Okt 2011 - Soalan Tambahan - Sejarah Kemerdekaan - MP PAS Pokok Sena

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to like MPPAS2010's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to dislike MPPAS2010's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to add MPPAS2010's video to your playlist.

Uploaded on Oct 10, 2011

5 Okt 2011 - Soalan Tambahan - Sejarah Kemerdekaan - MP PAS Pokok Sena

Dato' Mahfuz bin Haji Omar [Pokok Sena]: Ya, boleh. Saya pun terkejut juga ini.
Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Sebentar tadi penjelasan yang dibuat oleh Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri. Tentulah bagi saya bahawa isunya sekarang ini bagi saya melihat bahawa perbahasan berkenaan dengan sejarah ini memperlihatkan bahawa kita ada masalah kepada soal ketepatan fakta sejarah. Itu isu yang harus dilihat.
Sehingga hari ini pun kita lihat bahawa persoalan bahawa apa yang disebut oleh Majlis Profesor Negara, walaupun dijelaskan tadi oleh Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri. Akan tetapi penjelasan-penjelasan untuk menafikan pendapat dan pandangan Majlis Profesor Negara itu tidak dibuat dengan teliti sehingga menyebabkan masyarakat makin keliru.
Saya juga bersetuju dengan Yang Berhormat Menteri Pengajian Tinggi apabila beliau dalam satu kenyataan akhbar selepas daripada pelancaran buku yang ditulis oleh Profesor Syed Najib Al-Attas berkaitan dengan sejarah. Beliau mengarahkan supaya pakar-pakar sejarah di universiti melihat kembali ketepatan fakta sejarah, ketepatan fakta sejarah ekoran daripada
pendedahan yang dibuat oleh Syed Najib yang menyatakan bahawa ada fakta-fakta sejarah yang berkaitan dengan soal kedatangan Islam ke Tanah Melayu itu disembunyikan oleh penulis sejarah daripada barat. Sebabnya memang arkib sejarah kita banyak ada di London dan sebagainya yang menunjukkan bagi saya bahawa kita ada masalah dari sudut ketepatan fakta
sejarah.

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Ratings have been disabled for this video.
Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.

Loading icon Loading...

Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to