Upload

Loading icon Loading...

This video is unavailable.

Pobuna crvenih beretki u novembru 2001.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to like drkucalo1's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to dislike drkucalo1's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to add drkucalo1's video to your playlist.

Uploaded on Sep 20, 2011

Побуна припадника ЈСО, практично, почела је 8. новембра 2001. године, односно непосредно после хаошења браће Ненада и Предрага Бановића, које је Хашки суд оптужио за ратне злочине почињене у логору Кератерм.

Њих су "црвене беретке" ухапсиле на пијаци у Обреновцу. а исте вечери пребачени у притвор у Схевенингену.

Дан касније "црвене беретке" су отказале послушност Ресору државне безбедности, а већина припадника те јединице повукла се са радних места. Касније тог дана, припадници ЈСО одржали су конференцију за новинаре, на којој су изнели своје захтеве, укључујући захтев за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића и доношење закона о сарадњи са Хашким трибуналом.

Током побуне "црвене беретке" су блокирале аутопут код Центра Сава, у време кад је Милорад Улемек Легија требао да се појави пред Окружним судом као сведок у предмету Ибарска магистрала.

Душан Михајловић је, наводно, чак и писмено понудио оставку, коју је влада Зорана Ђинђића одбацила.
У каснијем развоју ситуације, оставке су поднела двојица највиших званичника РДБ-а, начелник Горан Петровић и његов заменик Зоран Мијатовић.

Премијер Ђинђић, који је вест о побуни сазнао током посете Америци, одмах по повратку сазвао је састанак којем су присуствовали Михајловић, Петровић, Жарко Кораћ и тадашњи начелних Ресора јавне безбедности Сретен Лукић.

После састанка, Ђинђић и Чедомир Јовановић су отишли на преговоре у седиште ЈСО-а у Кули. Ђинђић није пристао да удовољи захтеву да смени министра полиције.

На чело Ресора државне безбедности, два дана пре краја побуне, именовани су Андреја Савић и Милорад Брацановић, кога је Специјални суд у Београду, касније осудио на две године затвора због непријављивања припреме убистава Ивана Стамболића и Вука Драшковића. Због непријављивања извршиоца тих дела, осуђен је на још две године затвора.

Андреја Савић и Сретен Лукић 17. новембра долазе у Кулу, чиме је стављена тачка на побуну "црвених беретки".

  • Category

  • License

    Standard YouTube License

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Ratings have been disabled for this video.
Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.

Loading icon Loading...

Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to