Upload

Loading icon Loading...

This video is unavailable.

11 кодоши пред судот на јавноста

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to like tracker2can's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to dislike tracker2can's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to add tracker2can's video to your playlist.

Published on Aug 4, 2012

11 кодоши пред судот на јавноста 04.08.2012
Најчесто кодошеле за подобра позиција во општеството, а ретко за пари. Поднесувале извештај во УДБА и кога патувале во странство и кога биле во кафеана. Пријавувале што рекол пијан актер или силувана актерка. Досието на Владимир Милчин или „Драматург" точно пред една година беше изгласано од лустраторите. Денеска во него пикантерии за кодошени колеги, директори уметници, писатели. Пратеникот Харуни и за селски извор си ги искодошил видните соселани.
Кодошеле колеги, амбасадори, директори, студенти,ученици. „Гоце", „Ветеринар", „Златар,„Референт", „Драматург", „Тањц", „Марјан", „Мирче", „Шар", „Кореограф", „Корбизје". Ова биле псевдонимите на 11 -- те кодоши чии досиеја Комисијата за лустрација ги објави на нејзината интернет страница. Сите ја искористиле соработката со тајните служби за да добијат високи позиции. Речиси сите соработувале доброволно без да земаат пари за возврат за доверливите информации.
Најтазе кодош е Николче Бабовски кој лани бил кандидат за пратеник во Собранието. Неговата врска со УБК била раскината во 2010 година. Во 1998 година кога го добил псевдонимот „Ветеринар", бил професор во земјоделско училиште. Како политички претставник на влашката популација, особено бил близок со романските и грчките дипломати во земјава и сите информации кои ги добивал од нив ги доставувал до службата. Бабовски информирал и за најситни детали, па службата од него дознала дека грчки конзул во Битола имал љубовна афера со секретарката, поради што подоцна бил повлечен.
Актерот Чеврески бил соработник од 1987 до 1995 година и бил задолжен за следење, попречување и документирање на, како што пишува, непријателските активности на граѓанската десница во театарските и актерските кругови. Го завеле под псевдоним „Тањц" и тој редовни давал информации за неговите колеги актери кои биле интересни за службата.
http://kanal5.mk/default.aspx?mId=37&...
Решенија со кои се утврдува соработката со органите за државна безбедност
http://www.kvf.org.mk/mk/resenija.html

11 кодоши пред судот на јавноста комисија верификација тајни служби србија албанија косово бугарија albania kosova serbia bulgaria balkan sud tajni sluzbi lustracija makedonija macedonia kodosi лустрација македонија

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Ratings have been disabled for this video.
Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.

Loading icon Loading...

Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to