Upload

Loading icon Loading...

This video is unavailable.

Een knap staaltje waterbeheersing

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to like HollandsWereldwonder's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to dislike HollandsWereldwonder's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to add HollandsWereldwonder's video to your playlist.

Uploaded on Dec 15, 2008

Kinderdijk geldt als een uniek gebied waar goed te zien is hoe Nederland al eeuwenlang de strijd aangaat tegen het water. De molens haalden jarenlang het overtollige water uit de Alblasserwaard zodat het land droog bleef en er mensen konden wonen. Maar dit prachtige en ingenieuze complex blijft een belangrijke culturele waarde houden. Molens hebben één groot probleem: als er geen wind staat, dan doen ze het niet. Dat is heel eenvoudig. Maar als er teveel wind staat, doen ze het ook niet. Bij storm ontstaat dan het risico, dat door de windbelasting het hele dak van de molen eraf geblazen wordt. Dus het systeem functioneerde wel, maar nog altijd niet voor 100 procent. En dan zien we zo rond 1860 de Industriële Revolutie op gang komen en vond men de stoommachine uit. Toen heeft men al snel besloten om op deze plek stoommachines te gaan bouwen om die molens zoveel mogelijk te helpen in de bemaling van de Alblasserwaard om droge voeten te houden. Zon zestig jaar later hebben ze die stoommachines alweer gesloopt en een nieuw gemaal gesticht. En dat was een elektrisch gemaal voor de overwaard en een diesel gemaal voor de nederbenedenwaard. Altijd verschillen in energie, zodat je ook in geval van nood elkaar kon helpen: als er geen elektriciteit was, kon je dat met diesel doen, of andersom. Die twee gemalen kregen elk een capaciteit van 1000 kubieke meter per minuut. Dat was net zoveel als acht molens plus dat oude stoomgemaal bij elkaar. Vanaf dat moment, vanaf 1926, hadden we eigenlijk die molens niet meer nodig en waren we niet langer meer afhankelijk van de windenergie. Maar steeds blijft de essentie door al die jaren heen: zorg dat de Alblasserwaard droog blijft! En dat betekent, dat komt hier zichtbaar bij elkaar, want dat hele watersysteem zoals dat in de afgelopen eeuwen ontwikkeld is, dat functioneert in dat licht. We moeten zorgen, dat het teveel aan water op een goede manier wordt weggepompt naar de zee. Trouwens, in de zomer, wanneer het wat droger wordt, dan houden we het water wat langer vast, want als het veen opdroogt, dan klinkt het nog sneller in en soms waait het gewoon weg. Dus we moeten hier niet alleen zorgen, dat er niet teveel water is, maar je moet ook zorgen, dat er niet te weinig is. Dus in het hele gebied hebben we ook mogelijkheden om het water vast te houden. We kunnen het hier ook weer inlaten als het nodig is. En wat dat betreft is het een heel goed uitgekiend systeem in het verleden uitgedacht, geleidelijk door ervaring ontwikkeld en wij perfectioneren het zaakje natuurlijk.

www.teleacbeeldbank.nl

  • Category

  • License

    Standard YouTube License

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

The interactive transcript could not be loaded.

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Ratings have been disabled for this video.
Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.

Loading icon Loading...

Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to