Pukulan Naning ( Warisan Dato' Dol Said ) : Seni Silat Melayu Asli Sejati - Gerak Sejati

Loading...

Sign in or sign up now!
Alert icon
Upgrade to the latest Flash Player for improved playback performance. Upgrade now or more info.
9,661
Loading...
Alert icon
Sign in or sign up now!
Alert icon

Uploaded by on Jun 15, 2009

Pukulan Naning adalah gerakan silat pahlawan Melayu Naning, Negeri Sembilan yang dapat menewaskan 2 kali gerakan tentera British bersenjata moden ketika menyerang Naning sebelum dikhianati oleh pembesar lain bangsanya sendiri kerana berkomplot dengan British. Unsur rahsia persilatan ini terkandung dalam perguruan Seni Silat Gerak Sejati.

Category:

Education

Tags:

License:

Standard YouTube License

  • likes, 0 dislikes

Link to this comment:

Share to:
see all

All Comments (12)

Sign In or Sign Up now to post a comment!
  • Assalamualaikum, nama saya Nizamuddin dan saya cicit kepada arwah Dato' Mohd Shah bin Mohd Said al-haj, Dato Naning ke 18. Saya berminat nak tahu tentang silat warisan dari keluarga Naning. Bolehkah saya mengetahui lanjut dan kepada siapa harus saya bertanya? Rumah kampung saya betul-betul hadapan Masjid Taboh, Melaka. Kalau ada yang saya boleh hubungi, boleh berikan nombor telefon? Terima kasih.

  • pukulan naning(waisan dato dol said) tak pun saya tahu tentang perkara ini?tak pula diberitahu olih org2 naning pun?bila kah seni silat ini diwujudkan saudara?bolih beri penjelasan ke?dr anak naning ke 18.

  • saifuddin otak kau mereng ea.. orang arab pon tau jaga bangsa die.. kau nie melayu ape.. islam mmg islam.. bangsa kena jaga.. otak letak kat sinki..

  • ARTILERI TKANDAS DI BENDANG PADI KE,BENDANG JGUNG KE..GETAH KE..ILMU YG ADE PADE PENDEKAR2 MELAYU 2 KENE HORMAT GAK..ayat biar berotak...sgalenye hak ALLAH,PKULAN 2 MENJADI KE LEKAT KT BENDANG PADI KE.. KTE X HIDUP ZAMAN 2,,CKAP BIAR BRADAP

  • ayat al qur'an sebut

    setiap umat ada waktu ajalnya...apabila tiba waktu ajalnya maka takkan terakhir/terlambat sesaat atau tercepat...

    maka takdenya istilah hidup melayu

    yang ada hidup ISLAM

  • refer book sejarah...artileri brittish tak dapat sampai ke naning sebab di pendalaman dan bendang padi banyak...artileri terkandas di bendang padi...

  • @Kacipmas84

    atau sape2 aje yg tahu

    Boleh tau tak beza pukulan dgn silat? katanya pukulan takda bunga2 tak mcm silat kan.Betul ke?

    Dan apa beza buah pukul dgn jurus?

  • Saya amat terharu melihat anak-anak watan Naning masih menujukkan semangat yang kuat untuk memperkaya seni kita ini. Boleh saya tahu dimanakah markas latihan perguruan ini?

  • hidup melayu...

Loading...

Alert icon
0 / 00Unsaved Playlist Return to active list
    1. Your queue is empty. Add videos to your queue using this button:
      or sign in to load a different list.
    Loading...Loading...Saving...
    • Clear all videos from this list
    • Learn more