Upload

Loading icon Loading...

This video is unavailable.

Fauna Flyer: grauwe klauwier & blauwborst

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to like TVGreenMagazine's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to dislike TVGreenMagazine's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to add TVGreenMagazine's video to your playlist.

Uploaded on Oct 25, 2009

De grauwe klauwier (lanius collurio) houdt van open terrein met struiken. Een plek als het Bargerveen in zuidoost Drenthe is daar een prachtig voorbeeld van.
Wereldwijd is de klauwierenfamilie een grote familie. Ze komen voor in wel 70 soorten. Klauwieren hebben een haak aan hun snavel en hun prooidieren zijn grote insecten, hagedissen, kleine knaagdieren en zelfs vogels.
Het is een zomergast, in de zomer is ie hier broedvogel. In de winter trekt ie naar het zuiden verlaat ie Europa.
Grauwe klauwieren broeden maar 1 maal per jaar en brengen 4 tot 6 jongen groot. Die jongen krijgen pas in het voorjaar - ná de winter - hun definitieve volwassen verenkleed.
Het nest wordt gebouwd in een doornige struik, daar hebben ze een goede bescherming. Het nest wordt opgebouwd uit takjes en grassen, er wordt een bedje van gras in gemaakt en uiteindelijk wordt het afgemaakt met o.a. mos.
Als de grauwe klauwier z'n prooi aan het opeten is en er blijft wat over, dan spiest ie dat op een doorn van een doornenstruik en zelfs op het prikkeldraad om het later op te halen en verder op te eten.
TIP VAN FLIP: de blauwborst (luscinia svecica)
We kennen in de wereld veel moerasbiotopen. In Nederland zijn dat laagveenmoerassen of hoogveenmoerassen en een heel bijzonder vogeltje dat in die moerassen voorkomt is de blauwborst. De blauwborst is een zangvogeltje dat overwintert in Afrika en in het vroege voorjaar, begin april, naar onze streken toe trekt om daar in moerassen te gaan broeden. We kunnen ze tegenkomen in gebieden als het Haaksbergerveen of het Bargerveen, maar ook in laagveenmoerassen als de weerribben.
De blauwborst is een vogeltje met een hele mooie zang, en die onmiskenbare zang - een soort staccato - dat hoort echt bij het moeras.
In Europa komen 2 soorten blauwborsten voor: de roodgesternde en de witgesternde blauwborst. In Nederland kennen we de witgesternde.
© www.tvgreen.nl

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

The interactive transcript could not be loaded.

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Ratings have been disabled for this video.
Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.

Loading icon Loading...

Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to