Upload

Loading icon Loading...

This video is unavailable.

Zaštita djece i maloljetnika u krivičnom postupku - okrugli sto (TVSA, 18.05.2012)

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to like UNICEF BiH's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to dislike UNICEF BiH's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to add UNICEF BiH's video to your playlist.

Published on Jun 19, 2012

Broj krivičnih djela koji su počinili maloljetnici je u opadanju. Međutim, zabrinjava način i težina njihovog izvršenja. Ukazati na probleme koje društvena zajednica sa maloljetničkom delinkvencijom bio je cilj i okruglog stola o Nacrtu zakona o zaštiti djece i maloljetnika u krivičnom postupku. Organizatori su Vlada FBiH i UNICEF.
Namjera organizatora bila je, razmatranjem te značajne teme, ukazati na probleme koje društvena zajednica ima s maloljetničkom delinkvencijom s naglaskom na analizu predloženih zakonskih rješenja o policijskom zadržavanju maloljetnika, kazni maloljetničkog zatvora i načela oportuniteta u krivičnom postupku prema maloljetnicima, odnosno određenim ovlastima koje se daju tužitelju prilikom vođenja kaznenog postupka.
Federalni ministar pravde Zoran Mikulić kazao je da je u javnoj raspravi pristiglo niz primjedbi i sugestija od kojih su najkvalitetnije ugrađene u sam tekst zakona. "Ovo je jedan u nizu okruglih stolova koji bi trebalo da raščisti sve stvari koje su ostale nedorečene da bi se zakon mogao uspješno primjenjivati. Ministarstvo pravde zalaže se da taj zakon što prije bude upućen u parlamentarnu proceduru u formi prijedloga," kazao je novinarima ministar.
Disciplinski centar za maloljetnike Sarajevo jedna je od ustanova takve vrste, a direktor Samir Suljagić kaže da su disciplinski centri u Sarajevu i Tuzli imali primjedbe i sugestije na tekst Nacrta zakona jer se radi o obimnom tekstu
Precizira da su se njihove primjedbe i sugestije odnosile na sam način izvršenja krivičnih sankcija koje je, kako kaže, potrebno zakonski doraditi. Primjedbe su i na smještaj i uvjete koje ustanova mora ispuniti da bi se doprinijelo resocijalizaciji maloljetnika.
Federalni zakon o zaštiti djece i maloljetnika u krivičnom postupku obrađivat će oblast maloljetničkog prijestupništva, odnosno sva pitanja koja se odnose na maloljetne počinioce krivičnih djela.

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Ratings have been disabled for this video.
Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.

Loading icon Loading...

Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to