Upload

Loading icon Loading...

This video is unavailable.

Jovano Jovanke - Macedonian Song

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to like Mk Don's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to dislike Mk Don's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to add Mk Don's video to your playlist.

Uploaded on Nov 18, 2007

Macedonian Folklore Song!

Извонреден пејач и композитор на песните, Александар Сариевски (Aleksandar Sarievski) e една од најголемите легенди на македонската музика. Роден во Галичник, средното образование го завршил во Скопје, кога и почнал да свири хармоника. Во 1946 година во Македонското радио ја снимил песната „А бре невесто око калешо", со што почнува неговата голема и исклучително богата музичка кариера.
Македонската култура и македонската музичка сцена му е благодарна на Александар кој беше човекот што ги премости океаните и на се` македонско во светот со децении му носеше врска со родниот крај, а на далечните народи најубедливо им говореше за трајноста на македонското име и богатството на неговата културна ризница.
Телеграма со изрази на искрено сочуство по повод смртта на Сариевски до неговото семејство упатил иминистерот за култура Благој Стефановски во која се вели дека „со смртта на овој доајен замина човекот, кој низ звукот на тапанот во „Тешкото", низ народната песна, низ целиот свој живот од Галичник до легендата ја опеваше душата и битот на македонскиот народ".

  • Category

  • License

    Standard YouTube License

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Ratings have been disabled for this video.
Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.

Loading icon Loading...

Advertisement
Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to