Upload

Loading icon Loading...

This video is unavailable.

Ontdek je plekje: Weesp

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to like hilversumtv's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to dislike hilversumtv's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to add hilversumtv's video to your playlist.

Uploaded on Jun 23, 2009

Weesp is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 17.551 inwoners (31 dec. 2008, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 21,88 km² (waarvan 1,21 km² water). Weesp onderhoudt een stedenband met Svitavy in Tsjechië. Weesp is lid van de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden. Op 20 mei 1355 verleende Hertog Willem V van Holland stadsrechten aan Weesp. De stad kreeg daardoor een eigen regering, eigen rechtspraak en ook werd het poorterrecht ingevoerd, dat noodzakelijk was voor de bewoners die een eigen beroep of bedrijf wensten uit te oefenen. Door het verlenen van deze stadsrechten en uitbreidingen daarop door Albrecht van Beieren en Karel V, werd Weesp een welvarende stad. In het jaar 2005 werd er ter ere van het 650-jarig bestaan van de verkregen stadsrechten, het gehele jaar door een groot feest gegeven. Het feest kreeg als titel Weesp 650 (refererend naar het aantal jaren dat de stad zijn stadsrechten heeft) mee.Weesp ligt aan de rivieren de Vecht en Smal Weesp en aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Er is een historische binnenstad met een stadhuis/gemeentemuseum (gebouwd 1772-1776 door Jacob Otten Husly, de collectie bestaat o.a. uit Weesper porselein).

Weesp is een vestingstad met stadswallen, bastions in Oud Nederlands vestingstelsel en twee forten, het torenfort de Ossenmarkt en Fort Uitermeer, die deel uitmaakten van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Ten oosten ligt Fort bij Hinderdam en ten noorden Muiden.

In Weesp hebben van oudsher vele molens gestaan, welke op een drietal na ("de Vriendschap", "de Eendragt" en "'t Haantje") verdwenen zijn. Vroeger waren er ook enkele jeneverstokerijen. Verder heeft Weesp ook een theater genaamd de City of Wesopa.

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

The interactive transcript could not be loaded.

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Ratings have been disabled for this video.
Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.

Loading icon Loading...

Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to