Upload

Loading icon Loading...

This video is unavailable.

BINTANGS PLEASE DO LISTEN

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to like sixtiesbrowser's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to dislike sixtiesbrowser's video.

Sign in to YouTube

Sign in with your Google Account (YouTube, Google+, Gmail, Orkut, Picasa, or Chrome) to add sixtiesbrowser's video to your playlist.

Uploaded on Oct 21, 2009

De Bintangs is de naam van een van de oudste Nederlandse popgroepen.
De groep werd in 1961 in Beverwijk opgericht door Frank (bas, zang) en Arti Kraaijeveld (gitaar, zang). Men speelde indorock (Bintang betekent 'ster' in het Indonesisch en is ook een biermerk) maar ging al snel over tot een ruig soort rhythm & blues. De optredens waren enerverend en de Bintangs werden een soort Nederlandse Rolling Stones - de Mick Jagger-achtige stem van Gus Pleines droeg daar zeker toe bij.
De Bintangs kenden zeer veel bezettingen, met Frank Kraaijeveld als (bijna) constante factor. Frank was er alleen enige tijd tussenuit in de periode 1972-1974 toen hij met zijn broer Arti de groep Kraaijeveld oprichtte (later Circus Kraaijeveld). Onder anderen zanger Gus Pleines en de gitaristen Jack van Schie en Jan Wijte hebben met onderbrekingen vele jaren deel uitgemaakt van de band. Pleines verliet de band definitief in 2004 en overleed op 28 maart 2007.Begin 1966 kwam de eerst single uit op het label van het blad Muziek Expres: You can't judge a book by the cover van Bo Diddley. Op deze plaat speelden Frank & Arti Kraaijeveld en Jan Wijte aangevuld met zanger Wil Nimitz en drummer Henk van Besu. Laatstgenoemde werd later dat jaar vervangen door Peter de Leeuwe, die bekendheid zou krijgen met Ekseption. Ook rond die tijd werd Gus Pleines zanger en hij zou dat tot 2004 blijven (met slechts een onderbreking van 1983-1989). Arti verliet de band in 1968, nadat een reeks singles voor CNR niet succesvol bleek. In dat jaar werd Aad Hooft drummer. Het duurde tot 1969 voordat de eerste elpee werd uitgebracht: Blues on the ceiling door het kwartet Frank, Pleines, Wijte en Hooft. Arti keerde vlak na het uitkomen van deze lp weer terug en droeg een aantal composities bij aan de lp Traveling in the U.S.A., met daarop de hit Ridin' on the L&N. In 1970 werd de band een zesmansformatie met de toetreding van Rob van Donselaar op toetsen en slide-gitaar. Begin 1972 leidden meningsverschillen ertoe dat de gebroeders Kraaijeveld uit de groep werden gezet. Zij richtten de groep Kraaijeveld op en hadden een kleine hit met Mona Lisa. Nieuwe bassist van de Bintangs werd Ronald Krom. Jan Wijte verliet de band in 1973 en werd vervangen door Rob ten Bokum.

In 1974 keerde Frank Kraaijeveld terug bij de Bintangs en Arti begon de groep Carlsberg met Bart ter Laak op drums, zanger/saxofonist Rob Kuisman en bassist André Versluijs (later o.a. Vitesse en Diesel). Tegelijkertijd werd ook de bezetting van de Bintangs weer eens grondig gewijzigd. Het kwartet Kraaijeveld, Pleines, gitarist Jack van Schie en drummer Harry Schierbeek zou bijna tien jaar bij elkaar blijven, een record in de geschiedenis van de band. Buiten dit kwartet waren er alleen wijzigingen in de bezetting van de sologitaar en toetsen. Sologitarist Jaap van Castricum speelde mee op de lp Genuine Bull (1975) en was later terug te vinden in Carlsberg, waar Arti al na een paar maanden weer was vertrokken. Evenals de Bintangs kende Carlsberg een constant wijzigende samenstelling, een verschijnsel dat ook bands als Vitesse en Diesel teisterde. Tussen 1974 en 1983 passeerden o.a. Albert Schierbeek, Jan-Paul van der Meij en Rob Ruijter de gelederen van de Bintangs. In 1983 hield Pleines het voor gezien en enige tijd later besloot Frank Kraaijeveld de band op te heffen. Van het afscheidsconcert in Paradiso verscheen de live 2-lp Bye Bye Bintangs.

In 1989 keerden Kraaijeveld en Pleines weer terug met oud-gedienden Jan Wijte en Jack van Schie, aangevuld met drummer Cees Brouwer. Geheel in de Bintangs traditite bleven de wijzigingen opeenvolgen, waarbij de meest ingrijpende het definitieve vertrek van Gus Pleines in 2004 was. Tegelijkertijd stopten Jack van Schie en drummer Burt van der Meij ook, zodat Kraaijveld en Wijte naar een nieuwe bezetting op zoek moesten. Op drums en gitaar werden alweer broers aangetrokken: Gerben (drums) en Maarten Ibelings uit het Utrechtse Bad to the Bone. Roadie Dagomar Jansen (zoon van de allereerste Bintangs-drummer Jimmy Jansen) verleende na het vertrek van Pleines algemene assistentie met achtergrond-zang en percussie. In 2007 vond Jan Wijte het na ruim 40 jaar welletjes en ging in Frankrijk wonen. Daarop werd Dagomar Jansen tot volwaardig bandlid gepromoveerd en speelt af en toe ook gitaar op de bühne.

  • Category

  • License

    Standard YouTube License

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Loading icon Loading...

Ratings have been disabled for this video.
Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.

Loading icon Loading...

Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to