Upload
aardrijkskundelessen Wouter Bruys
363

Subscription preferences

Loading...

Loading icon Loading...

Working...

aardrijkskundelessen Wouter Bruys

Droge Gebieden : Aardrijkskunde Havo 2 en VWO 2: Woestijnen en Steppes

1,270 views 6 months ago
Droge Gebieden : Aardrijkskunde Havo 2 en VWO 2: Woestijnen en Steppes
Topografie Spel: Woestijnen van de Wereld
Woestijnen Spel: De Grootste Woestijnen van de Wereld
Type Woestijnen Spel :Type Woestijnen ( Geografisch bepaald
droge gebieden ,aardrijkskunde,klas 1,havo,VWO,woestijnen,steppes,­woestijn,steppe,aardrijkskunde havo,aardrijkskunde vwo,aride,droogte,ontzilting,o­ase,oases,Nijl,Egypte,Sahara,A­tacama,Gobi, Grote Bekken,Sechura,Peruaanse Woestijn,Arabische Woestijn,Victoria desert,aanlandige wind,aflandige wind, hogedrukgebied,brugklas,neersl­ag,neerslaggrafiek,dagtemperat­uur,nachttemperatuur,Algerije,­Terra,Geo,Buitenland,Wadi,Isra­el,Chili,
Een woestijn is een gebied met minder dan 200 mm neerslag per jaar, waardoor er relatief weinig fauna aanwezig is. Veelal wordt gedacht, dat de grond van woestijnen onvruchtbaar is, maar dit is vaak juist niet het geval. Na een regenbui kan een groot deel van de woestijn ineens zeer sterk begroeid worden, maar de woestijngrond is niet in staat het water lang vast te houden en dan sterven de planten weer af. In woestijnen bieden oasen soms omstandigheden waar ook mensen kunnen leven. Een oase is een plek in de woestijn, waar toegang tot water is.
Een stereotiep beeld van een woestijn is dat het een uitgestrekte kale vlakte met zandduinen en een zeer hoge temperatuur is. Dit geldt echter voor slechts een klein deel van de woestijngebieden op aarde. Er zijn ook woestijnen in de gematigde en de polaire zones.
Voorbeelden van woestijnen zijn de Sahara, de Gobi, de Kalahari, de Namibwoestijn, de Negev, de Grote Arabische Woestijn, de Atacama, de duinen bij Merzouga, de ijswoestijn Eismitte en het centrale gedeelte van Antarctica.Op basis van lithologische gronden kunnen we vijf soorten woestijnen onderscheiden:
Rotswoestijnen zijn woestijnen waar de verwering minder sterk is en het materiaal direct wordt meegenomen door wind en water dat eventueel periodiek beschikbaar is en als transportmedium kan dienen.
Grindwoestijnen zijn het product van oude grindbeddingen van fossiele rivieren of van het ter plaatse uiteenvallen van lokaal aanwezige grindhoudende gesteenten zoals conglomeraat. Het materiaal dat het grind bijeen heeft gehouden verweert en verwaait. Het overgebleven grind vormt een nieuwe bodembedekking.
Zandwoestijnen komen weinig voor op de wereld en ontstaan alleen als er uit verwering in de omgeving genoeg zand beschikbaar is. Tevens is er een ideale situatie nodig wat betreft de windrichtingen. Deze moeten in evenwicht zijn, anders verwaait het zand en verdwijnt de zandwoestijn.
Leem- of zoutwoestijnen komen alleen daar voor waar uit omliggende gebergtes leem in bekkens is bijeengespoeld en door verdamping zouten op het oppervlak zijn komen te liggen.
IJswoestijnen komen voor in klimaten zonder dooiseizoen waar er jaarlijks minder dan 200 mm neerslag is. IJswoestijnen worden soms niet als echte woestijnen gezien. Show less
Read more
Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to