Upload
148

Subscription preferences

Loading...

Loading icon Loading...

Working...

U.S. Embassy Budapest

A híres Hubay zongora a Zenetudományi Intézetbe került

263 views 5 months ago
A híres Hubay zongorát évtizedeken keresztül az amerikai nagykövet rezidenciáján őrizték meg kifogástalan állapotban. A Hubay családdal és az MTA Zenetudományi Intézetével kötött megállapodásunknak köszönhetően a különlegesen értékes Bösendorfer zongora 2014. február 6-án átkerült az Zenetudományi Intézet tulajdonába, hogy a magyar és a nemzetközi zeneszerető közönség minél szélesebb körben élvezhesse a rajta játszott darabokat. (A videóért köszönet a Kultúrpartnak, készítette: Küttel Dávid és Kalmár András)

______________________________­___________________

The famous Hubay piano, which had been in the U.S. Ambassador's residence for decades, has been carefully preserved and maintained by the U.S. Embassy Budapest. In our agreement with the Hubay family and the Institute of Musicology of the Hungarian Academy of Sciences, the precious Bösendorfer piano was transferred to the Museum of Musicology on February 6, 2014 so that it could be enjoyed by a broader audience of Hungarian and international music lovers. (Courtesy of Kulturpart, editors: David Kuttel and Andras Kalmar)

------------------------------­------------------------------­------------------------------­------
A videó átirata:
Hubay László: Nagyon szeretem a zenét. Nagy hallgató vagyok. Koncertekre megyek, operákra megyek és ha pár barackpálinkát iszom, akkor énekelek, de akkor mindenki kivonul ahonnan én énekelek.
M. André Goodfriend: During the past few years we've been looking at how can it be made available to the public, how can we give it back to Hungary. /Az utóbbi években elkezdtünk azon gondolkozni, hogy tehetnénk elérhetővé a nyilvánosság számára, hogy adhatnánk vissza Magyarországnak./
Richter Pál: A kor legnagyobbjai játszottak ezen a zongorán.
Hubay László: Ludwig Bösendorfer elajándékozta ezt a zongorát Hubay Jenőnek, az én nagyapámnak.
Richter Pál: Egy egyedi hangszer amit kifejezetten egy zeneművész számára készített a zongoragyáros Ludwig Bösendorfer. Azon túlmenően a Hubay zeneszalonnak a szerepe a Magyar zenetörténetben a 20. század első felében az nagyon fontos.
Hubay László: 1898 óta egész '45-ig a Hubay nagy Hubay zeneteremben élt és ott játszották a nagy híres zongoristák és oda jöttek mert minden vasárnap délután ott egy zeneesemény volt.
Richter Pál: Tulajdonképpen egy olyan zenei központot jelentett ahová a külföldiek bejelentkeztek, hogy koncertet adhassanak és valóban a kor legnagyobbjai játszottak ezen a zongorán. Természetesen a magyarok közül Bartók Béla, Dohnányi Ernő de Richard Strauss, Toscanini és még lehetne sorolni nagyon sokat.
Hubay László: Az ostrom alatt, mikor lebombázták a Hubay palotát akkor a zeneterem nyitva állt az akkori Margit rakparthoz. Nem tudom hogyan, fogalmam sincs 3 éves voltam én akkor, hogy erre én nem emlékszek de a zongora valahogy feljött a Zugligetibe és ott élt és ott volt fölőrizve amerikaiaktól egész a mai napig.
M. André Goodfriend: It's been at the American Ambassador's residence for over 60 years. In the 1990-s we renovated the piano to make it playable so that the concerts could be a professional caliber. But still a person would have needed to have an invitation to an event at the American ambassador's residence in order to hear this wonderful piano. The thing which made the most sense is to put it in an institution like this, to give it back to the Hungarian government where it could be made available to the Hungarian public for concerts to simply see this marvelous instrument and to have it become an active part of Hungarian cultural life once again. /A zongora az elmúlt 60 évben az Amerikai Nagykövetség épületében foglalt helyet. A kilencvenes években felújítattuk a zongorát, hogy lehessen rajta professzionális keretek közt is koncertet tartani. De még így is, hogy valaki hallhassa ezt a nagyszerű zongorát meghívót kellett hogy, kapjon az Amerikai Nagykövetség épületébe. Arra jutottunk, hogy a legjobb módszer egy intézménybe áthelyezni, ahol elérhető a Magyar közönség számára, koncerteket tarthatunk rajta, vagy csak egyszerűen meg lehet nézni ezt a lenyöző hangszert./
Hubay László: A nagyapám ott fönt valahogyan lenézett és mindenkit köszönti, hogy ez történt. Show less
Read more
Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to